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Messorio 2008 75cl

IGT | Bolgheri | Toscana | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
The 2008 Messorio is simply marvelous in this vintage. Layers of dark fruit take shape beautifully in the glass as this reticent Messorio shows off its pedigree. The 2008 is a decidedly inward wine that, once again, stands apart from some recent vintages. The 2008 is a mid-weight, refined Messorio endowed with tons of balance and sheer finesse. It will be a fascinating wine to follow in the coming years. The 2008 Messorio was aged for 14 months in the standard French oak barrique (75% new), a move away from the smaller barrels that had been used in past years. Anticipated maturity: 2018-2028. These may very well be the finest wines I have ever tasted from Le Macchiole. There is no question these are the best wines the estate has ever produced relative to the overall quality and potential of the vintage. Over the years this cutting edge estate has been at the forefront of many developments in Maremma and Italy including working with low yields, densely planted vineyards and using small 112 liter barrels for the flagship Merlot, Messorio. Proprietor Cinzia Merli and long-time oenologist Luca d’Attoma have continued to search for ways to improve. These 2008s show the direction of the future. New oak levels are down, the quality of coopers is up and the estate is moving towards larger 500-liter barrels on some of the wines. Le Macchiole has always produced stunning fruit. Now that much of the makeup is beginning to come off the wines it is obvious the estate’s potential is limitless. Nowhere is a return to a more classic style in Italy more evident than at Le Macchiole.
92 Wine Spectator
Cool and aloof, in a restrained blueberry-, blackberry- and mineral-flavored way. Though concentrated, this is fresh, fluid and elegant, with a tightly wound finish. Requires patience. Merlot. Best from 2014 through 2028. 875 cases imported. –BS .
Produttore
Le Macchiole
Nei primi anni '80 Le Macchiole, insieme ad altri produttori di vino, ha stabilito la nuova frontiera dei vini italiani di alta qualità. Prima della sua scomparsa, Eugenio Campolmi ha iniziato con sua moglie, Cinzia Merli, questo progetto rivoluzionario, trasformando la loro passione per il vino in un cammino di vita. Insieme hanno trasformato la tenuta di 18 ettari in una delle principali cantine Super Tuscan di Bolgheri, che si classifica a fianco dei vicini Ornellaia e Sassicaia. Supportati dall'ottimo lavoro dell'enologo Luca D'Attoma, i vini sono diventati le creazioni più emozionanti di Toscana. Il rosso della tenuta, il Macchiole, è la produzione maggiore, seguita da tre eccezionali rossi monovarietali: Paléo Rosso, Messorio e Scrio. Paléo Rosso è un Cabernet Franc strutturato, il ricco Messorio è un Merlot in purezza e Scrio è un affascinante Syrah. Ancora oggi Cinzia Merli gestisce la cantina e, con grande entusiasmo, continua a mantenere vivo lo spirito innovativo di Eugenio.