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Barolo Campé 2003 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italia
CHF 102.70
Punteggi dei critici
95 Wine Spectator
Loads of ripe fruit on the nose, with an almost jammy style. Full-bodied, with big, juicy fruit, loads of ripe tannins and a long, concentrated finish. An impressive, thick Barolo. Powerful. Full throttle. Best after 2012. 80 cases made. ?JS<br/>
92 Robert Parker
The 2003 Barolo Campe has developed beautifully and gained notable focus since I first tasted it from barrel a few years ago. It opens with a huge, overripe nose that leads to a powerful expression of earthiness, spices and sweet fruit, with mentholated, balsamic overtones. Made in dense, powerful style, it offers outstanding length and a long, building finish. Anticipated maturity: 2009-2018. <br/><br/>This is a very strong set of releases from La Spinetta and proprietor Giorgio Rivetti. The 2004 Barbarescos are easily the best of his career. The wines still see 100% new French oak, but toast levels have been reduced and the Barbarescos now spend 12 months in oak rather than the 18 months they saw in previous vintages. Both changes have had a remarkably positive effect in allowing more site-specific character and Nebbiolo fruit to come through. The 2003 Barolo Camp? shows that Rivetti is making important strides with this wine as well. Only the 2005 Barberas are disappointing, but that is not entirely surprising given the uneven growing season. In the past La Spinetta was an estate that relied just as much on style as substance. The 2004 Barbarescos, and especially the Starderi, are the first wines that truly live up to the glamorous image that Giorgio Rivetti has masterfully succeeded in creating.
Produttore
La Spinetta
Bruno, Carlo e Giorgio Rivetti sono i tre fratelli dietro la leggendaria tenuta La Spinetta. Fondata nel 1977 dai genitori Giuseppe e Lidia, la famiglia ha costruito una cantina italiana super-moderna che produce una gamma eccezionale di vini in Piemonte e in Toscana. La tenuta originaria si trova a Castagnole Lanza e produce ancora un delicato Moscato d'Asti. In realtà i Rivetti furono i primi a produrre vini Moscato da vigneto singolo, Bricco Quaglia e Biancospino. Da allora La Spinetta è cresciuta, aggiungendo una cantina all'avanguardia a Grinzane Cavour, chiamata Campè, che si concentra sulla produzione di vino rosso. Nel 2001 la famiglia andò oltre i confini del Piemonte, con l'acquisto dei vigneti Casanova in Toscana. Qui si producono tre tipi diversi di vini Sangiovese in purezza. Infine, nel 2011, i fratelli hanno aggiunto un'altra cantina alle loro già notevoli tre tenute, con l'acquisizione del più antico produttore di spumante Metodo Classico, Contratto, a Canelli. Hanno anche iniziato a produrre Vermouth e Bitter. Ognuna delle sedi utilizza attrezzature all'avanguardia e segue procedure di vinificazione meticolose, offrendo una vasta gamma di vini opulenti e di grande struttura, con un tocco moderno.