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Champagne Extra Brut Cuvée 739 NV 75cl

AOC | Champagne | Francia
Esaurito

Altre annate

NV
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
Jacquesson's soon to be released Cuvée 739 Extra-Brut is is based on the 2011 vintage and 31% Reserve wines, all from Grand and Premier Cru sites in the Côte des Blancs and Vallée de la Marne. The 739 is an assemblage of 57% Chardonnay, 21% Pinot Noir and 22% Meunier, all fermented with indigenous yeasts and aged in foudres. The unfiltered wine was disgorged in July 2014 with a dosage of 3.5 grams per liter. Medium-intense in its golden color, the Cuvée 739 shows a clear, deep, rich and complex nose of ripe white fruits, bread, honey wax, and spicy aromas intermixed with refreshing chalk and lemon flavors in the background. Full-bodied, lovely, pure and fresh on the palate, with nutty flavors and a stunningly smooth fruit, this is a full-flavored, wide open yet very delicate Champagne with a very fine and well structured mineral finish. This is not a big wine perhaps (although it starts a little bit as such), but a Champagne full of elegance and finesse. It's a great aperitif and food partner for lighter dishes. And a lovely midnight drink anyway. 
Produttore
Jacquesson
Tra le Maison di Champagne più rispettate, che si colloca tra Bollinger e Krug, Champagne Jacquesson fu fondata oltre 200 anni fa a Dizy, in Francia. La Maison è diventata un produttore leggendario grazie alla gestione dei fratelli Laurent e Jean-Hervé Chiquet, che rilevarono la tenuta dal padre negli anni Ottanta. La loro filosofia new-age ha dato alla cantina una direzione più improntata al terroir, creando cuvée che non vengono né filtrate né chiarificate. La loro tecnica a dosage zéro crea una giustapposizione estrema tra minimo contenuto di zuccheri e affinamento sui lieviti, per produrre Champagne tra i più puri e maestosi. Oggi la tenuta produce quattro Champagne da singolo vigneto, una Cuvée 700 e una Cuvée 700 D.T. Lo stile inimitabile che sta dietro a ogni vino Jacquesson è naturale. Questi vini sono legati alla qualità delle materie prime, ai terroir tipici e, soprattutto, ai gusti dei fratelli Chiquet.