Close

Pesus 2003 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spagna
Esaurito

Altre annate

2003 2004
Punteggi dei critici
98 Da Robert Parker
The 2003 Pesus comes from a small parcel of 82-year-old Tempranillo with small amounts of Cabernet Sauvignon and Petit Verdot as part of the field blend. Yields were a microscopic 7-9 hectoliters per hectare. After fermentation in a special stainless steel tank, the wine was transferred into new French oak. It was racked further into new oak three times and aged for a total of 24 months in the oak. This 100-case cuvee is surely one of Spain?s greatest wines. Nearly black in color, with enticing aromas of black cherries, cassis, spice, and licorice, on the palate there is amazing concentration, full body, and layer upon layer of fruit. The tannins are nearly covered as this wine is virtually seamless. Give it 4-6 years of additional cellaring and drink it for the following 20 years.
Produttore
Hermanos Sastre
Più di cinque decenni fa, Severiano Sastre fece i suoi primi vini nelle caverne sotterranee di La Horra, nella regione nordorientale della Ribera del Duero. Col passare degli anni, potè piantare più vigneti e sviluppò così la sua tenuta. Nel 1957, insieme ad un gruppo di amici intimi, costituì la cooperativa vitivinicola Virgen de la Asunción.. Nel 1992, suo figlio Rafael decise di uscire dalla cooperativa e fondò la tenuta di famiglia con suo padre e i suoi due figli, Pedro e Jesus. I loro 45 ettari di viti, che comprendono Tempranillo, Cabernet Sauvignon e Merlot, oggi sono vecchi di più di 50 anni e producono bassi raccolti con uve notevolmente concentrate. L’azienda produce 6 diversi vini che Neal Martin di The Wine Advocate descrive come “moderni Ribera del Duero…che si aprono nella loro potenza soltanto alla fine, evitando però pretenziosità e ostentazione”.