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Champagne Grand Cru Millesime 2004 75cl

AOC Grand Cru | Montagne de Reims | Champagne | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
Golden in color, the 2004 Brut Millésime Grand Cru offers an intense and precise aroma of slightly toasted whole-grain bread, brownish apples, apple strudel, oranges, dried fruits, raisins, brioche, and hints of mocha and nougat. This full-bodied yet lovely, really pure and dry wine is very elegant, quite expressive on the palate, and finishes with a refreshing lime aroma and citric acidity. This is a classic for fans of complex Champagnes of great purity and finesse. The wine is very well structured and quite firm in the finish and aftertaste, and can be stored for 4-5 years. The wine was sourced from old vines in grands cru vineyards of Ambonnay and bottled for the second fermentation without filtration. It was then kept on the lees for 100 months and disgorged in November 2013.
93 Robert Parker
Golden in color, the 2004 Brut Millésime Grand Cru offers an intense and precise aroma of slightly toasted whole-grain bread, brownish apples, apple strudel, oranges, dried fruits, raisins, brioche, and hints of mocha and nougat. This full-bodied yet lovely, really pure and dry wine is very elegant, quite expressive on the palate, and finishes with a refreshing lime aroma and citric acidity. This is a classic for fans of complex Champagnes of great purity and finesse. The wine is very well structured and quite firm in the finish and aftertaste, and can be stored for 4-5 years. The wine was sourced from old vines in grands cru vineyards of Ambonnay and bottled for the second fermentation without filtration. It was then kept on the lees for 100 months and disgorged in November 2013.
Produttore
Egly Ouriet
Una delle più notevoli proprietà a gestione familiare, la Maison Egly Ouriet, è un piccolo produttore della Champagne di grande esperienza, con circa dieci ettari vitati. Fondata nel 1930, la tenuta si trova vicino ad Ambonnay, nella zona della Montagna di Reims, famosa per ospitare la maggior parte dei vitigni di Pinot Nero della regione. La qualità è della massima importanza, e i vigneti, alcuni dei quali hanno oltre trent'anni, sono impiantati a Pinot Nero, Chardonnay e, in percentuale ridotta, Pinot Meunier. Adottando sistemi di viticoltura estremi, Francis Egly coltiva le uve con metodi biodinamici e mantiene le rese incredibilmente basse, in media la metà rispetto a quelle della regione, ma i risultati sono bacche imperiose, espressive e di grande qualità. Anche le tecniche di vinificazione sono molto naturali e l'affinamento prolungato sui lieviti si combina con l'assenza di chiarifica e filtrazione. Questa cantina di riferimento offre una gamma di vini notevoli, con grande trasparenza tra luoghi, annate e vitigni. Gran Cru Millésime (millesimato), Grand Crus, Brut Tradition, Brut Rosé e Blanc de Noirs Vieilles Vignes costituiscono esempi eccellenti degli Champagne meno lavorati della regione.