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Corton Charlemagne 2006 75cl

AOC Grand Cru | Côtes de Beaune | Borgogna | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
94 Da Robert Parker
94 Da Wine Spectator
Jean-Charles Le Bault de Martray has established a singular track record for wine from a single large parcel in the heart of the original Charlemagne vineyards of Corton. His distinctive methods typically include separate fermentation of each vineyard block; a year in barrel with late summer malolactic; and a full six months on the fine lees in tank, in which state I tasted his 2006 Corton-Charlemagne. An architect by training, Le Bault de Martray values -brightness, precision and proportionality- and it is easy to see those virtues exemplified in this wine, characterized by clarity, subtlety, firmness of structure, and sheer refreshment unusual for the vintage. Scents of fresh lime, heliotrope and white peach usher in a subtly-creamy yet persistently bright and juicy display of continued citrus, peach, and inner-mouth floral notes. Airy and elegant, this finishes almost delicately but tenaciously. Le Bault de Martray cautions that his Corton-Charlemagne virtually uniformly -shuts down- for several years soon after bottling. I would recommend planning on revisiting this 2006 in 3-5 years and it should repay at least an additional decade's bottle maturation. The palpable extract and depth of sweet-saline, savor in the 2005 put it in a similar league and in line for a similarly long life.
Produttore
Domaine Bonneau du Martray
Probabilmente il produttore più celebre di Corton-Charlemagne, questa è l’unica tenuta in tutta la Borgogna a produrre esclusivamente vini da vigneti Grand Cru. A capo di questa formidabile proprietà c’è ora l’elegantissimo eppur affabile Jean-Charles le Bault de la Mornière, che subentrò nel 1994 quando lo zio, il Conte Jean le Bault, andò in pensione dopo averla gestita dal 1969 al 1993. I vigneti vennero originariamente acquistati dopo la Rivoluzione Francese e sono rimasti in famiglia da allora. Le dimensioni originali della tenuta erano di 24 ettari; tuttavia si ridussero nel corso degli anni fino a giungere agli attuali 11 ettari, 9,5 dei quali a Corton-Charlemagne, mentre i rimanenti sono a Corton e sono dedicati alla produzione del vino rosso della casa, anche se sono i bianchi a essere le vere stelle.