Close

Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2018 75cl

Amarone della Valpolicella | Veneto | Italia
CHF 258.35
Punteggi dei critici
96 Wine Spectator
Fragrant and enticing, exuding ripe fruit, incense and India ink aromas. This is tightly meshed and focused, with a muscular core of tannins enmeshed in flavors of pureed mulberry and boysenberry fruit, violet, herbed black olive and fig paste. This shows real depth of flavor and length but also bright freshness and animation. Spice, graphite and tar-tinged mineral notes lace the long finish. Corvina, Rondinella, Oseleta and Croatina. Drink now through 2043. 1,350 cases made, 400 cases imported.
94 Robert Parker
The Dal Forno Romano 2018 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta shows similar intensity and complexity compared to the 2019 vintage, but these remain two very different wines at the end of the day. The 2018 vintage shows extra fruit ripeness and even some jammy flavors with cherry confit and blackberry coulis. The tannins also appear softer (comparatively, although we are still talking about a Dal Forno Amarone—probably the wine with the biggest tannins I taste from Italy). That velvety structural texture gives this wine a more accessible approach, although the wine's ideal drinking window remains a far way off. The 2018 delivers pretty floral aromas of rose or dried lavender that seem specific to this vintage with a hot summer and cooler harvest conditions. This wine will be released in 2025.
Produttore
Dal Forno Romano
La cantina è rinomata per il celebre Amarone della Valpolicella, ma ci sono altri due vini prodotti nei loro vigneti di proprietà con lo stesso spirito di eccellenza, il Valpolicella Superiore e il Vigna Seré. Anche se il primo appezzamento di terreno apparteneva alla famiglia già da quattro generazioni, la cantina Dal Forno Romano fu fondata solo nel 1983. Romano Dal Forno, l'uomo che sta dietro a uno dei più grandi vini italiani del mondo, è nato proprio accanto ai vigneti della sua famiglia. È cresciuto con una passione per il vino e oggi si dedica al lavoro della sua vita, sviluppando tecniche uniche di viticoltura e vinificazione. Situata nella Valle di Illasi, appena a est di Verona, Dal Forno Romano promuove l'equilibrio ideale fra tradizione e tecnologia. I vini ottenuti sono eccezionalmente concentrati e ricchi di aromi e sapori intensi. L'estrema dedizione alla qualità e agli standard elevati ha portato Dal Forno al vertice dei più celebri e venerati produttori della Valpolicella.