Close

Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2015 75cl

Amarone della Valpolicella | Veneto | Italia
CHF 389.15
Punteggi dei critici
98 Vinous
The 2015 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta is deep and rich in the glass, slowly opening with autumnal spices, crushed violets, cocoa and custard. While dark and inward on the nose, it’s wonderfully open and finessed on the palate, with a pure mix of red berries and savory spices under an air of rosy inner florals. Through it all, tension builds as tannins saturate, leaving the palate drenched in primary concentration. The 2015 is incredibly long and in need of many years in the cellar to fully evolve. The balance of ripeness, structure and acid here creates a totally harmonious and classic expression. Do not pass up on this sleeping giant of an Amarone. In 2015, production was down by 45% due to hail, and the final wine finished at only one gram of residual sugar per liter.
97 Robert Parker
The ultimate statement wine from northern Italy is the 2015 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta. The Dal Forno family skipped over the 2014 vintage, and this sunny vintage is worth the wait. Monte Lodoletta is always incredibly high in terms of fruit weight and tannins, but this edition from 2015 appears more integrated in terms of concentration and softer in terms of structure; it's not that the wine is more accessible. It will hold the line for years and decades to come and promises to age gracefully. This vintage is instead more fleshed out and open-knit. The bouquet peels back with thick layers of black fruit, spice, campfire embers and toasted coffee bean. It's an expensive bottle for collectors, but you get lots of bang for your buck.
Produttore
Dal Forno Romano
La cantina è rinomata per il celebre Amarone della Valpolicella, ma ci sono altri due vini prodotti nei loro vigneti di proprietà con lo stesso spirito di eccellenza, il Valpolicella Superiore e il Vigna Seré. Anche se il primo appezzamento di terreno apparteneva alla famiglia già da quattro generazioni, la cantina Dal Forno Romano fu fondata solo nel 1983. Romano Dal Forno, l'uomo che sta dietro a uno dei più grandi vini italiani del mondo, è nato proprio accanto ai vigneti della sua famiglia. È cresciuto con una passione per il vino e oggi si dedica al lavoro della sua vita, sviluppando tecniche uniche di viticoltura e vinificazione. Situata nella Valle di Illasi, appena a est di Verona, Dal Forno Romano promuove l'equilibrio ideale fra tradizione e tecnologia. I vini ottenuti sono eccezionalmente concentrati e ricchi di aromi e sapori intensi. L'estrema dedizione alla qualità e agli standard elevati ha portato Dal Forno al vertice dei più celebri e venerati produttori della Valpolicella.