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Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2008 150cl

DOCG | Amarone della Valpolicella | Veneto | Italia
CHF 691.85
Punteggi dei critici
98 Vinous
The 2008 Amarone della Valpolicella is compelling. With a little air, the tannins begin to soften, releasing a myriad of intense dark aromas and flavors. Bittersweet chocolate, cloves, violets, plums and blackberry jam cover every inch of the palate in a stunning, headspinning Amarone that captures all of the best qualities of the year. When Romano Dal Forno's wines are on, there is nothing quite like them, and that is certainly the case here. If opened young, the 2008 needs a little air. Actually, a lot of air.
95 Robert Parker
Production was skipped over in 2007 due to extreme hail damage. The fruit that would normally be destined to Amarone went to the lower tier Valpolicella Superiore instead. The 2008 Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta marks a return to a slightly cooler vintage with a longer growing season slowed down during the summer's moderate temperatures. Indeed, harvest was wrapped up during the first days of November. The blend is mostly Corvina, at about 60%, with smaller parts Corvinone, Rondinella, Croatina and Oseleta. The new Dal Forno winery was finished in 2008, complete with the unique vacuum-sealed fermentation tasks that help to avoid any intrusive oxygen during winemaking. Indeed, this wine is balanced and elegant with fruit that is still crunchy and very much alive. The tannins are firm and nicely integrated into the wine's thick, fleshy consistency. This vintage is characterized by a very elegant and graceful approach, which must be taken into context given the enormity of a wine of this caliber. Happily, there is no doubt that this vintage should still evolve steadily over time. <br/>
94 Wine Spectator
Game and ashy smoke details lead the way in this ripe red, followed by juicy plumped cherry, date, dark chocolate and woodsy spice notes on the plush-textured palate. Velvety tannins give this some brawn, but this is beautifully knit and balanced, showing an overall sense of finesse. Delivers a lasting finish of fruit and spice. Drink now through 2033. 415 cases imported. –AN
Produttore
Dal Forno Romano
La cantina è rinomata per il celebre Amarone della Valpolicella, ma ci sono altri due vini prodotti nei loro vigneti di proprietà con lo stesso spirito di eccellenza, il Valpolicella Superiore e il Vigna Seré. Anche se il primo appezzamento di terreno apparteneva alla famiglia già da quattro generazioni, la cantina Dal Forno Romano fu fondata solo nel 1983. Romano Dal Forno, l'uomo che sta dietro a uno dei più grandi vini italiani del mondo, è nato proprio accanto ai vigneti della sua famiglia. È cresciuto con una passione per il vino e oggi si dedica al lavoro della sua vita, sviluppando tecniche uniche di viticoltura e vinificazione. Situata nella Valle di Illasi, appena a est di Verona, Dal Forno Romano promuove l'equilibrio ideale fra tradizione e tecnologia. I vini ottenuti sono eccezionalmente concentrati e ricchi di aromi e sapori intensi. L'estrema dedizione alla qualità e agli standard elevati ha portato Dal Forno al vertice dei più celebri e venerati produttori della Valpolicella.