Close

Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2002 150cl

DOCG | Amarone della Valpolicella | Veneto | Italia
CHF 864.80
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
Dal Forno?s 2002 Amarone is a first-class effort in every way. The wine reveals loads of ripe, generous fruit that flow onto the palate with stunning intensity. This remarkably pure Amarone possesses incredible detail in its dark wild cherries, chocolate, herbs and toasted oak. The tannins build mightily on the finish even if this isn?t one of Dal Forno?s most massive wines. There is a lot of purity and depth here, although the tannins could use a little more polish. At first I thought this might be a relatively early-maturing wine but when I came back to an unopened bottle after two-plus days it had barely budged! Anticipated maturity: 2009-2017.
92 Wine Spectator
Shows aromas of leather, smoked ham, prune, tarry mineral and dried flowers. An amazing panoply for a 2002, which was a weak vintage. Full-bodied, with velvety tannins and a long, intense, peppery finish. Given the difficulties of the vintage, this is a fine effort by Dal Forno. Drink now through 2016. 910 cases made. ?JC
Produttore
Dal Forno Romano
La cantina è rinomata per il celebre Amarone della Valpolicella, ma ci sono altri due vini prodotti nei loro vigneti di proprietà con lo stesso spirito di eccellenza, il Valpolicella Superiore e il Vigna Seré. Anche se il primo appezzamento di terreno apparteneva alla famiglia già da quattro generazioni, la cantina Dal Forno Romano fu fondata solo nel 1983. Romano Dal Forno, l'uomo che sta dietro a uno dei più grandi vini italiani del mondo, è nato proprio accanto ai vigneti della sua famiglia. È cresciuto con una passione per il vino e oggi si dedica al lavoro della sua vita, sviluppando tecniche uniche di viticoltura e vinificazione. Situata nella Valle di Illasi, appena a est di Verona, Dal Forno Romano promuove l'equilibrio ideale fra tradizione e tecnologia. I vini ottenuti sono eccezionalmente concentrati e ricchi di aromi e sapori intensi. L'estrema dedizione alla qualità e agli standard elevati ha portato Dal Forno al vertice dei più celebri e venerati produttori della Valpolicella.