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Cabernet Sauvignon Cariad 2005 75cl

Napa Valley | California | Stati Uniti d'America
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Robert Parker
The blend that Colgin fashions from three vineyards owned by David Abreu (Madrona, Thorevilos and Howell Mountain) is called Cariad. The 2005 Proprietary Red Cariad consists of 55% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 11% Cabernet Franc and 9% Petit Verdot. Offering up spring flowers and garden aromas, sweet blueberry and black raspberry fruit, a touch of charcoal embers, graphite and background toast, it is fleshy and full-bodied, and again, meriting a three-digit score. This is absolutely remarkable wine. As it sat in the glass, it developed some rather compelling chocolaty, licorice undertones. This is a great classic to drink over the next 20-25 years. By the way, for those interested, the cooperage generally chosen is dominated by Taransaud barrels, but there are at least four different coopers.
94 Wine Spectator
Ripe and intense, with firm, minerally tannins that have a dry, dusty edge wrapped about the earthy dried currant and black cherry fruit that's deep and concentrated, ending with a long, persistent finish. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Best from 2010 through 2017. 900 cases made.
Produttore
Colgin Cellars
Una delle varie case vinicole di culto emerse nei primi anni Novanta nella Napa Valley, Colgin Cellars è stata fondata nel 1992 da Ann Colgin e dall’allora marito Fred Schrader (Schrader ha poi fondato un’altra casa vinicola di culto, cui ha dato il proprio nome). Ann Colgin allora acquistava le uve dal vigneto Herb Lamb e con Helen Turley come enologa produceva il vino in una vineria cooperativa di Napa (annate 1992-1997). A un certo punto, i proprietari del vigneto non vendettero più le uve per fare il proprio vino; di conseguenza, dovendo trovare una nuova fonte di uve, nel 1997 Ann Colgin acquistò la tenuta di Tychson, ristrutturando la casa e ripiantando i vigneti a uve da vino per la prima volta dal Proibizionismo. Nel 1998, la Colgin espanse ulteriormente la proprietà acquistando la tenuta IX, ovvero il luogo in cui oggi troviamo le attuali strutture di vinificazione. Oggi, la Colgin Cellar produce quattro vini: il IX Estate Napa Valley Red Wine; il IX Estate Napa Valley Syrah; il Cariad, un assemblaggio di Bordeaux da vigneti selezionati posseduti e gestiti da David Abreu; il Tychson Hill Vineyard Cabernet Sauvignon.