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Châteauneuf du Pape Deus Ex Machina 2006 75cl

AOC | Châteauneuf du Pape | Rodano | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
99 Robert Parker
In 2006, only a handful of other producers in Chateauneuf du Pape hit the heights achieved by Clos St.-Jean with the following wine. The inky/ruby/purple-colored 2006 Chateauneuf du Pape Deus-Ex Machina reveals notes of graphite, roasted meats, figs, plums, blackberries, and smoked herbs. The complex aromatic fireworks are followed by a full-bodied, rich, meaty wine with gorgeous purity, depth, and length. This cuvee should age effortlessly for two decades or more. How Vincent Maurel and Philippe Cambie were able to produce such stupendous wines in 2006 is remarkable. Readers should hasten to buy this wine ASAP! What a remarkable group of wines is emerging from proprietor Vincent Maurel, who works with the genius of Southern Rhone viticulture and winemaking, Philippe Cambie. A succession of superb wines began at this estate in 2003, when it finally began to live up to its superb potential (Clos Saint-Jean is one of the largest holders of top vineyards in Chateauneuf du Pape, with 120 acres, including some of the finest sites for old vine Grenache and Mourvedre). This may well be one of the most exciting addresses not only in France, but in the entire wine world. As the following notes testify, the 2006s are even more profound from bottle than they were from foudre and demi-muids. Moreover, 2007 may be the finest vintage at Clos Saint-Jean since 2003. Readers should keep in mind that Maurel and Cambie have aged the old vine Grenache in old foudres and some 600-liter demi-muids, but the Syrah and Mourvedre components are kept in small barrels. In short, these wines are not to be missed! To reiterate, as mind-blowing as the 2007s are, I believe that along with Clos des Papes and a handful of other domaines, Clos St.-Jean?s 2006s are the wines of the vintage.
95 Wine Spectator
Nearly gushes with raspberry and fig sauce notes, but the ripe, lush fruit is harnessed by a superracy graphite underpinning, which allows notes of mineral, shiso leaf, braised fig and incense to stretch out the long, supersilky finish. Has impressive length and plenty of latent concentration. Best from 2010 through 2030. 540 cases made. ?JM
Produttore
Clos Saint Jean
Produttore emerso solo di recente come una delle stelle di Châteauneuf-du-Pape, la tenuta di Clos Saint Jean fu originariamente creata nel 1900 da Edmund Tacussel. Oggi è gestita dai fratelli Pascal e Vincent Maurel, che lavorano con il talentuoso enologo Philippe Cambie, considerato la forza trainante dietro ad alcuni dei vini migliori della regione (tra cui Les Cailloux, Domaine Montpertuis, Le Vieux Donjon e Tardieu-Laurent). È con l’aiuto di Philippe che sono stati in grado di creare alcuni dei migliori vini della regione, che hanno iniziato ad attrarre l'attenzione di Robert Parker con la vendemmia del 2003, l’annata che ha fatto girare la fortuna dal verso giusto. I fratelli lavorano con oltre 40 ettari di vigneti per la maggior parte nella zona meridionale della denominazione, attorno a La Crau, il “punto chiave” del terroir di Châteauneuf-du-Pape, e questo fa di loro uno dei maggiori proprietari terrieri di vigneti di alto livello della regione. La tenuta produce un bianco e cinque diversi rossi Châteauneuf-du-Pape: il Clos Saint Jean; il La Combe des Fous, da una maggioranza di vecchie viti Grenache piantumate all’inizio del XX secolo; il Deus ex Machina (letteralmente “Divinità che scende dalla macchina” o, in senso figurato, un cambiamento di situazione causato da forze esterne e inattese); il Vieilles Vignes; e il Sanctus Sanctorum, una cuvée al 100% di Grenache da viti piantumate oltre 100 anni fa, una piccola produzione disponibile solo in magnum.