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Suduiraut 2020 300cl

1er Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Francia
Esaurito

Altre annate

2020
Punteggi dei critici
96 James Suckling
A Sauternes with tart tartine, cooked apple and caramel. It’s full-bodied, juicy and sweet, yet there’s lots of caramel and spice, too, such as cloves. Comes across almost dry. But lots of sweetness. Pure semillon. Unique. Tiny production.
96 Robert Parker
With 137 grams per liter of residual sugar, the 2020 Suduiraut possesses an exotic, deep bouquet of litchi, mango, pineapple, peach and ripe orchard fruits. Medium to full-bodied, dense and concentrated with a stunning rôti—the French term for the consequence of noble rot—it’s layered and textured with a fleshy core of fruit and a perfumed finish with notes of curry leaf and ginger, underlined by a gastronomic bitterness. The harvest took place between September 16 and November 5, encompassing one of the longest in the contemporary estate’s history yet yielding a mere 8.5 hectoliters per hectare. This 100% Sémillon was matured for 20 months in 50% new oak barrels and 50% one-year-old barrels and will offer a broad drinking window.
Produttore
Château Suduiraut
Château Suduiraut è una grande tenuta di Sauternes, dopi i vicini d'Yquem e Climens, accanto a Rieussec e De Fargues. Situato nel comune di Preignac, lo Château attuale fu costruito dalla famiglia Suduiraut nel XVII secolo. Dal 1992, questa proprietà Premier Grand Cru Classé è passata nelle mani di AXA, proprietario di Château Pichon-Longueville a Pauillac e Château Petit-Village a Pomerol. Questo cambio al vertice ha permesso di apportare molti miglioramenti agli approcci viticolturali e vinicoli della tenuta. Il vigneto di 91 ettari si estende sui superbi terroir della Sponda Sinistra, su terre soleggiate e ben drenate, e la dicotomia tra opulenza e mineralità dei vini è diventata la firma di Suduiraut. Il team entusiasta vendemmia i frutti con attenzione, con una raccolta tardiva, quando la muffa nobile è al massimo della sua efficacia. I vini sono pieni e ricchi e l'affinamento in barrique da 18 a 24 mesi aggiunge profondità e concentrazione. Il Grand Vin, Suduiraut, è di grande qualità.