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Palmer 2016 600cl

3eme Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | Francia
CHF 2’907.90
Punteggi dei critici
98 Da Robert Parker
98 Da James Suckling
The 2016 Palmer is a blend of 47% Merlot, 47% Cabernet Sauvignon and 6% Petit Verdot. Opaque garnet-purple colored, it slowly glides out of the glass with compelling notes of blueberry compote, warm cassis and kirsch with emerging hints of violets, cigar box, black tea, sandalwood and Sichuan pepper. Medium to full-bodied, wonderfully rich, concentrated and packed with latent energy, the palate literally grows in the mouth, revealing layer upon layer of black, blue and red fruits and tons of floral sparks, framed by super ripe, incredibly fine-grained tannins and finishing with epic length. It’s a wine that makes you wanna drape yourself languidly over a chaise lounge, glass of Palmer in hand, sighing with deep satisfaction, “This is so wonderfully Palmer.”<br/>“We had 2009 and 2010, we’ll have 2015 and 2016,” Palmer’s CEO Thomas Duroux told me, alluding to the comparisons being made throughout Bordeaux to the last great pair of vintages. “But of course,” he added, “they are two very different expressions.” There was some mildew pressure at Palmer in 2016, which is a larger problem at organic/biodynamically managed estates such as this. Subsequently, the crop was a relatively modest 29 hectoliters per hectare, down from an average of say 35 hectoliters per hectare. “It was a milder summer, not too much heat,” Duroux further observed. “So there was not too much alcohol this year and nothing jammy.”
Produttore
Château Palmer

Tra i leggendari vini della denominazione Margaux, Château Palmer si è sempre distinto: immediatamente riconoscibile per la sua etichetta blu notte e per il suo bouquet inimitabile, nonchè un blend fuori dal comune caratterizzato da potenza e delicatezza. Il suo carattere forte è il frutto di un terroir leggendario e da un insieme di personalità straordinarie, che hanno forgiato l'identità della tenuta attraverso la storia. Nata nel 17° secolo, la tenuta divenne Château Palmer solo nel 1814, quando fu acquistata da Charles Palmer, un elegante generale britannico che infuse al suo omonimo abbastanza éclat e glamour da farlo diventare famoso nei circoli aristocratici di Londra. Nel 1853, i fratelli Pereire, tra i finanzieri preminenti della Francia di Napoleone III, portarono il rigore e la visione necessari affinché Château Palmer fosse classificato tra i Cru Classé più prestigiosi della classificazione del 1855. Nel 1938, un consorzio di quattro famiglie leader nel commercio del vino di Bordeaux acquistò la tenuta, preannunciando un'era di annate importanti e di stabilità radicata - infatti, Palmer è ancora di proprietà dei discendenti di due di queste famiglie: Mähler-Besse e Sichel.