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Le Bon Pasteur 2003 75cl

AOC | Pomerol | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
90 Wine Spectator
Aromas of flowers, dark fruits and anise. Full-bodied, with fine tannins and a fruity, citrus aftertaste. Subtle and firm. Dig down to find it all. Best after 2009. 1,905 cases made. ?JS
90 Wine Spectator
Aromas of flowers, dark fruits and anise. Full-bodied, with fine tannins and a fruity, citrus aftertaste. Subtle and firm. Dig down to find it all. Best after 2009. 1,905 cases made. ?JS
89 Robert Parker
The home estate of the brilliant, world-renowned oenologist, Michel Rolland, and his equally talented wife, oenologist Dany Rolland, Bon Pasteur?s 2003 has turned out extremely well for such a challenging vintage, better, in fact, than many Pomerol estates with higher pedigrees. Sweet black raspberries, cherries, and smoky herb aromas jump from the glass of this tasty, round, moderately tannic, succulent, low acid Pomerol. Lush, medium-bodied, and sensual, it will benefit from 1-2 more years of bottle age, and should drink well for 12-14.
89 Robert Parker
The home estate of the brilliant, world-renowned oenologist, Michel Rolland, and his equally talented wife, oenologist Dany Rolland, Bon Pasteur?s 2003 has turned out extremely well for such a challenging vintage, better, in fact, than many Pomerol estates with higher pedigrees. Sweet black raspberries, cherries, and smoky herb aromas jump from the glass of this tasty, round, moderately tannic, succulent, low acid Pomerol. Lush, medium-bodied, and sensual, it will benefit from 1-2 more years of bottle age, and should drink well for 12-14.
Produttore
Château Le Bon Pasteur
Acquistata da Joseph ed Hermine Dupuy negli anni Venti, Château Le Bon Pasteur ha una lunga storia alle spalle. La tenuta è stata costituita dai Dupuy mentre lavoravano come mezzadri per Château Gazin. Il nome della proprietà arriva dalla Bibbia: “Tenuta del Buon Pastore”. La modesta proprietà iniziale è stata acquisita dalla famiglia Rolland attorno agli anni Venti ed è stata gradatamente ampliata aggiungendole svariate parcelle dai figli, Geneviève e Serge Rolland. Nel 1955 la tenuta ha raggiunto le dimensioni attuali di 49 riferimenti catastali distribuiti su tre denominazioni che producono tre Cru: il Château Le Bon Pasteur, che è un AOC Pomerol (6,62 ettari); il Château Rolland-Maillet, che è un AOC Saint-Émilion Grand Cru (3,35 ettari); e il Château Bertineau-Saint-Vincent, che è un AOC Lalande-de-Pomerol (5,67 ettari). Dal 1978 la tenuta è gestita dai due nipoti del fondatore, uno dei quali è Michel Rolland, uno degli enologi più stimati di Bordeaux. Michel opera come consulente per molte tenute della riva destra, in particolare quelle con un’alta percentuale di Merlot, che è la sua specialità. Nel maggio 2013, Michel ha venduto la proprietà a un investitore asiatico ed è stato il primo Grand Cru a farlo.