Close

La Mondotte 2012 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 345.90
Punteggi dei critici
97 Da Robert Parker
95 Da James Suckling
94 Da Wine Spectator
94 Da Wine Spectator
17 Da Rene Gabriel
17 Da Rene Gabriel
Sumptuous notes of mulberries, spring flowers, kirsch, black currant liqueur, graphite and spice appear more projected and evolved than in most barrel samples of La Mondotte. Extravagantly rich, full-bodied and multidimensional with soft tannin and low acidity, this is a precocious, gorgeously proportioned effort that should be drinkable in 4-5 years. It will last for two decades.  This is another spectacular performance from consultant Stephane Derenoncourt and proprietor Stephan von Neipperg. From a 12-acre estate situated high on the clay and limestone plateau above Pavie Decesse, La Mondotte undeniably has one of the most outrageously fine vineyard parcels in all of St.-Emilion. The final blend of the 2012 was 85% Merlot and 15% Cabernet Franc that tips the scales at 14% natural alcohol. Yields were a minuscule 20 hectoliters per hectare. The harvest took place between October 9-18. A small, 5-acre jewel of an estate planted with 90% Merlot and the rest Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, this property, which sits next to La Mondotte, hit 14% natural alcohol (just below the 14.3% achieved by their 2010).
Produttore
Château La Mondotte
Questo produttore emergente della Sponda Destra, Château La Mondotte, è uno dei garagiste più promettenti dell'ultima metà di questo decennio. Anch'essa di proprietà del famoso Stéphan von Neipperg, insieme ad altre tenute importanti di Bordeaux, La Mondotte è apparsa abbastanza recentemente sulla scena enologica. Il vigneto di 4,5 ettari debuttò con la prima annata nel 1996. Da allora il marchio è cresciuto ed è diventato uno dei due più eleganti vins de garage di Saint-Émilion, vicino a Le Dôme. Il terroir argilloso-limoso e molto ben drenato di questa parcella insolitamente scoscesa esposta a sud produce vini di grande profondità e concentrazione da vent'anni. Realizzato nel classico stile di Stephane Derenoncourt, La Mondotte è affinato sui lieviti in botti di rovere nuove per un anno e mezzo, prima di essere imbottigliato senza essere filtrato. L'assemblaggio a base di Merlot, bilanciato dal Cabernet Franc, ha una struttura lussureggiante e desiderabile, perfettamente integrata con i tannini.