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La Mondotte 2012 150cl

1er Grand Cru Classé B | St. Emilion | Bordeaux | Francia
CHF 345.90
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
Sumptuous notes of mulberries, spring flowers, kirsch, black currant liqueur, graphite and spice appear more projected and evolved than in most barrel samples of La Mondotte. Extravagantly rich, full-bodied and multidimensional with soft tannin and low acidity, this is a precocious, gorgeously proportioned effort that should be drinkable in 4-5 years. It will last for two decades.  This is another spectacular performance from consultant Stephane Derenoncourt and proprietor Stephan von Neipperg. From a 12-acre estate situated high on the clay and limestone plateau above Pavie Decesse, La Mondotte undeniably has one of the most outrageously fine vineyard parcels in all of St.-Emilion. The final blend of the 2012 was 85% Merlot and 15% Cabernet Franc that tips the scales at 14% natural alcohol. Yields were a minuscule 20 hectoliters per hectare. The harvest took place between October 9-18. A small, 5-acre jewel of an estate planted with 90% Merlot and the rest Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, this property, which sits next to La Mondotte, hit 14% natural alcohol (just below the 14.3% achieved by their 2010).
94 Wine Spectator
This pulls no punches, with loads of mint-kissed plum sauce, blackberry confiture and raspberry pâte de fruit flavors that cascade over one another, pumping though the polished, anise-framed finish. A gloriously pure expression of fruit, harnessed by a lovely, subtle chalky thread through the finish. Best from 2017 through 2030. 667 cases made. –JM
94 Wine Spectator
This pulls no punches, with loads of mint-kissed plum sauce, blackberry confiture and raspberry pâte de fruit flavors that cascade over one another, pumping though the polished, anise-framed finish. A gloriously pure expression of fruit, harnessed by a lovely, subtle chalky thread through the finish. Best from 2017 through 2030. 667 cases made. –JM
17 Rene Gabriel
85 % Merlot, 15 % Cabernet Franc. 20 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Intensives Bouquet, fein pfeffrig, rote Kirschen und ein Hauch Grenadine darunter zeigend, ergänzt durch feine Flieder- und Cassisnoten. Im Gaumen kann man die Tannin-Säurestruktur eigentlich bei allen Neipperg-Weinen heuer gleich beschreiben, ausser; dass dieser noch mehr Tannine und noch mehr Säure zu haben scheint, zusammen mit der ganz speziellen Mineralik kumulieren sich diese halt und somit wirkt diese La Mondotte sehr asketisch und hat fast kapselige Konturen in der Adstringenz. So gerne ich diesen Wein sehr schnell lobe, so kritisch bin (momentan noch?) ich dieses Jahr aufgrund von diesem Musters, welches ich direkt auf Canon-La-Gaffeière ins Glas bekam. Das wird ein harter Lauf! warten (2019 - 2042)
17 Rene Gabriel
85 % Merlot, 15 % Cabernet Franc. 20 hl/ha. Extrem dunkles Purpur mit lila und violetten Reflexen. Intensives Bouquet, fein pfeffrig, rote Kirschen und ein Hauch Grenadine darunter zeigend, ergänzt durch feine Flieder- und Cassisnoten. Im Gaumen kann man die Tannin-Säurestruktur eigentlich bei allen Neipperg-Weinen heuer gleich beschreiben, ausser; dass dieser noch mehr Tannine und noch mehr Säure zu haben scheint, zusammen mit der ganz speziellen Mineralik kumulieren sich diese halt und somit wirkt diese La Mondotte sehr asketisch und hat fast kapselige Konturen in der Adstringenz. So gerne ich diesen Wein sehr schnell lobe, so kritisch bin (momentan noch?) ich dieses Jahr aufgrund von diesem Musters, welches ich direkt auf Canon-La-Gaffeière ins Glas bekam. Das wird ein harter Lauf! warten (2019 - 2042)
Produttore
Château La Mondotte
Questo produttore emergente della Sponda Destra, Château La Mondotte, è uno dei garagiste più promettenti dell'ultima metà di questo decennio. Anch'essa di proprietà del famoso Stéphan von Neipperg, insieme ad altre tenute importanti di Bordeaux, La Mondotte è apparsa abbastanza recentemente sulla scena enologica. Il vigneto di 4,5 ettari debuttò con la prima annata nel 1996. Da allora il marchio è cresciuto ed è diventato uno dei due più eleganti vins de garage di Saint-Émilion, vicino a Le Dôme. Il terroir argilloso-limoso e molto ben drenato di questa parcella insolitamente scoscesa esposta a sud produce vini di grande profondità e concentrazione da vent'anni. Realizzato nel classico stile di Stephane Derenoncourt, La Mondotte è affinato sui lieviti in botti di rovere nuove per un anno e mezzo, prima di essere imbottigliato senza essere filtrato. L'assemblaggio a base di Merlot, bilanciato dal Cabernet Franc, ha una struttura lussureggiante e desiderabile, perfettamente integrata con i tannini.