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Doisy-Daëne 2009 75cl

2ème Cru Classé | Sauternes | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
19 Rene Gabriel
Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Duftet wie ein weisser Burgunder mit Akazienhonig drin, ein Hauch Zitronat, elegant und vielschichtig. Im Gaumen noch leichte Hefespuren, weiche, integrierte Säure, ist sehr fein und setzt völlig auf Finessen. Als Papa Pierre Dubourdieu die Trauben sah und später dann den Wein verkostete, sagte er zu seinem Sohn Denis (dem berühmten Önologieprofessor): "In meinem ganzen Leben habe ich nie solch perfekte Trauben auf Doisy-Daene gesehen und auch noch nie einen so guten Wein gemacht. Und gottlob kann ich das auch von meinem Vater sagen, denn sonst hätte er mich mein ganzes Leben lang genervt, weil er in seinem Leben einmal den besseren Wein machte, als es mir je gelungen war." P.S. Vor ein paar Jahren kaufte Denis Dubourdieu das Château de Carles, direkt neben Climens. Während er bis letztes Jahr diesen Barsac separat vinifizierte, fliesst diese Produktion ab dem Jahr 2009 in den Doisy-Daene. warten (2015 - 2055)
19 Rene Gabriel
Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Duftet wie ein weisser Burgunder mit Akazienhonig drin, ein Hauch Zitronat, elegant und vielschichtig. Im Gaumen noch leichte Hefespuren, weiche, integrierte Säure, ist sehr fein und setzt völlig auf Finessen. Als Papa Pierre Dubourdieu die Trauben sah und später dann den Wein verkostete, sagte er zu seinem Sohn Denis (dem berühmten Önologieprofessor): "In meinem ganzen Leben habe ich nie solch perfekte Trauben auf Doisy-Daene gesehen und auch noch nie einen so guten Wein gemacht. Und gottlob kann ich das auch von meinem Vater sagen, denn sonst hätte er mich mein ganzes Leben lang genervt, weil er in seinem Leben einmal den besseren Wein machte, als es mir je gelungen war." P.S. Vor ein paar Jahren kaufte Denis Dubourdieu das Château de Carles, direkt neben Climens. Während er bis letztes Jahr diesen Barsac separat vinifizierte, fliesst diese Produktion ab dem Jahr 2009 in den Doisy-Daene. warten (2015 - 2055)
95 Robert Parker
Pale gold in color, the 2009 Doisy Daëne features expressive notes of honeyed lemons, dried mango slices, apricot tart and Seville orange marmalade with a touch of shaved almonds. The palate delivers mouth-filling stone fruit and citrus preserves layers with great purity and a lively backbone, finishing wonderfully zesty and youthful.
95 Vinous
The last time I tasted the 2009 Doisy-Daëne, I felt it was in a dumb phase. This bottle suggests that it is no longer in that phase! It has a lovely bouquet with honey, white peach, nougat and light marzipan scents, growing in intensity with just a touch of lavender. Wonderful definition. The palate is very well defined with superb concentration, a surfeit of botrytis, tangy marmalade and quince notes with a touch of ginger enlivening the finish. What an outstanding Doisy-Daëne! Tasted at the vertical at Doisy-Daëne.
95 Robert Parker
Pale gold in color, the 2009 Doisy Daëne features expressive notes of honeyed lemons, dried mango slices, apricot tart and Seville orange marmalade with a touch of shaved almonds. The palate delivers mouth-filling stone fruit and citrus preserves layers with great purity and a lively backbone, finishing wonderfully zesty and youthful.
95 Vinous
The last time I tasted the 2009 Doisy-Daëne, I felt it was in a dumb phase. This bottle suggests that it is no longer in that phase! It has a lovely bouquet with honey, white peach, nougat and light marzipan scents, growing in intensity with just a touch of lavender. Wonderful definition. The palate is very well defined with superb concentration, a surfeit of botrytis, tangy marmalade and quince notes with a touch of ginger enlivening the finish. What an outstanding Doisy-Daëne! Tasted at the vertical at Doisy-Daëne.
93 Wine Spectator
Quite high-pitched now, with lots of green plum and green almond notes laced with bright honeysuckle and heather. The background shows more lemon shortbread, grapefruit pâte de fruit and persimmon, while the finish offsets the sweetness with a lively quinine note. Distinctive, but will need time to come together. Sémillon and Sauvignon Blanc. Best from 2015 through 2030. 4,509 cases made. — JM
93 Wine Spectator
Quite high-pitched now, with lots of green plum and green almond notes laced with bright honeysuckle and heather. The background shows more lemon shortbread, grapefruit pâte de fruit and persimmon, while the finish offsets the sweetness with a lively quinine note. Distinctive, but will need time to come together. Sémillon and Sauvignon Blanc. Best from 2015 through 2030. 4,509 cases made. — JM
Produttore
Château Doisy-Daëne
Château Doisy-Daëne, incluso tra i Deuxième Cru della Classificazione del 1855, si trova sull’altopiano calcareo di Barsac nella denominazione di Sauternes e appartiene alla famiglia Dubourdieu fin dal 1924. Qui hanno creato pregiati vini bianchi quattro generazioni di Dubourdieu, di padre in figlio: Georges (1924-1948), Pierre (1949-1999) e, dalla vendemmia del 2000, Denis Dubourdieu, aiutato dai figli Fabrice e Jean-Jacques. La famiglia si è impegnata a difendere e promuovere l’immagine di Doisy-Daëne in tutto il mondo. Denis Dubourdieu è anche professore di enologia presso l’Università di Bordeaux ed è un consulente noto a livello internazionale. I 17,2 ettari di vigneti di Château Doisy-Daëne (87% Sémillon e 13% Sauvignon Blanc) hanno oltre 40 anni. I vini hanno un loro stile particolare, con un fruttato brillante concentrato dalla “muffa nobile” oltre che un’acidità vivace, un’eccellente equilibrio e aromi delicati. L’apprezzata personalità del Doisy-Daëne riflette sia il suo eccellente terroir calcareo, sia una lunga tradizione familiare di qualità.