19 Rene Gabriel
Mitteldunkles Gelb, somit recht intensiv, leuchtender Rand. Duftet wie ein weisser Burgunder mit Akazienhonig drin, ein Hauch Zitronat, elegant und vielschichtig. Im Gaumen noch leichte Hefespuren, weiche, integrierte Säure, ist sehr fein und setzt völlig auf Finessen. Als Papa Pierre Dubourdieu die Trauben sah und später dann den Wein verkostete, sagte er zu seinem Sohn Denis (dem berühmten Önologieprofessor): "In meinem ganzen Leben habe ich nie solch perfekte Trauben auf Doisy-Daene gesehen und auch noch nie einen so guten Wein gemacht. Und gottlob kann ich das auch von meinem Vater sagen, denn sonst hätte er mich mein ganzes Leben lang genervt, weil er in seinem Leben einmal den besseren Wein machte, als es mir je gelungen war." P.S. Vor ein paar Jahren kaufte Denis Dubourdieu das Château de Carles, direkt neben Climens. Während er bis letztes Jahr diesen Barsac separat vinifizierte, fliesst diese Produktion ab dem Jahr 2009 in den Doisy-Daene. warten (2015 - 2055)
95 Robert Parker
Pale gold in color, the 2009 Doisy Daëne features expressive notes of honeyed lemons, dried mango slices, apricot tart and Seville orange marmalade with a touch of shaved almonds. The palate delivers mouth-filling stone fruit and citrus preserves layers with great purity and a lively backbone, finishing wonderfully zesty and youthful.
95 Vinous
The last time I tasted the 2009 Doisy-Daëne, I felt it was in a dumb phase. This bottle suggests that it is no longer in that phase! It has a lovely bouquet with honey, white peach, nougat and light marzipan scents, growing in intensity with just a touch of lavender. Wonderful definition. The palate is very well defined with superb concentration, a surfeit of botrytis, tangy marmalade and quince notes with a touch of ginger enlivening the finish. What an outstanding Doisy-Daëne! Tasted at the vertical at Doisy-Daëne.
93 Wine Spectator
Quite high-pitched now, with lots of green plum and green almond notes laced with bright honeysuckle and heather. The background shows more lemon shortbread, grapefruit pâte de fruit and persimmon, while the finish offsets the sweetness with a lively quinine note. Distinctive, but will need time to come together. Sémillon and Sauvignon Blanc. Best from 2015 through 2030. 4,509 cases made. — JM