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De Fargues 1997 75cl

AOC | Sauternes | Bordeaux | Francia
CHF 83.80
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
Comte Alexandre Luc de Saluces rates this within the top five vintages of the estate. The weather during harvest was excellent and the first trie was carried out between September 15-19, stretching out until November 4, over five tries in total. It has a lower residual sugar level than recent vintages, 116 grams-per-liter and an alcohol level of 13.45%. It has a quintessential de Fargues bouquet with scents of brown sugar, mandarin, over-ripe Satsuma and just a whiff of chlorine. The palate is very well balanced with crisp acidity and very fine tension. It is a little leaner than more recent vintages, thanks to the modest residual sugar levels, but it builds suggestively toward a relatively drier, but beautifully defined mandarin and dried orange peel finish. What a fabulous Sauternes – but alas only 15,000 bottles were produced. Tasted April 2013.
Produttore
Château de Fargues
Château de Fargues forse è l’unico château bordolese che è stato nelle mani della stessa famiglia, i Lur-Saluces, fin dal Cinquecento; la famiglia per lungo tempo è stata anche proprietaria di Château d'Yquem, prima della cessione al gruppo LVMH nel 1996, dopo una lunga faida familiare. Tuttavia, De Fargues è profondamente diverso da Château d'Yquem: grazie al suo microclima, le uve qui maturano una settimana dopo rispetto a quest’ultimo. Le rese sono molto naturali e incredibilmente basse: non di rado accade che si attestino sui 7,5 ettari per ettolitro. La ragione può essere il terreno sabbioso-limoso, un forte disincentivo alla crescita della vite. Come si può immaginare, rese così basse consentono di avere un vino incredibilmente profondo, con una consistenza più ricca e densa rispetto a quello di Château d'Yquem.