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Bellevue-Mondotte 2003 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
An exquisite jewel in Chantal and Gerard Perses Right Bank empire, Bellevue-Mondotte is a tiny, 5-acre parcel of 45-year-old vines planted on the limestone plateau above Pavie-Decesse and Pavie-Macquin. It is composed of 90% Merlot, 5% Cabernet Franc, and 5% Cabernet Sauvignon. I tasted the 2003 on three separate occasions, one of which merited a three-digit rating. Sadly, there are only 4,000 bottles of this prodigious effort. Possessing relatively high alcohol (14.5%) for a Bordeaux, it is an amazing blend made from 15 hectoliters per hectare. A dense, viscous-looking purple color is accompanied by a sweet perfume of blackberries, espresso roast, fried lard, and pain grille. Full-bodied and massively rich with decent acidity and plenty of structure as well as tannin, this youthful 2003 should hit its stride in 3-5 years, and last for three decades. This may be what the great 1929s or 1947s tasted like at age three.
19 Rene Gabriel
04: Tiefes Rubin-Purpur. Heisses Bouquet; Dörrfrüchte, Zedernholz, zarter Rosinenhauch und frisch gerösteter Kaffee. Schmeichelnder Gaumen mit viel Fett im nach Himbeeren duftenden Extrakt, noch leicht mehlig von der Textur her, ein Wahnsinnspaket an Fruchtaromatik im gebündelten, extrem langen Finale. (19/20). 08: Sattes Granat, feiner Rand mit orangem Schimmer. Diskretes Bouquet, rotes Cassis, Kirschentöne, wirkt kompakt und noch zurückhaltend, entwickelt nach ein paar Minuten einen gewissen Luftton. Stoffiger Gaumen, viel rote, reife Beeren und auch eine angenehm säuerliche Note in sich tragend, prägnantes Extrakt mit einer unglaublichen Beerenkonzentration im Innern, helles Caramel im Finale. (18/20). Aufgrund seines Potentials lasse ich die Wertung bei: 19/20. 13: Auf Faugères bei einem Nachtesse. Ein Ausbund von Süsse und Fülle, und das Caramel von der Fassprobe war immer noch da, zusätzlich noch Sandelholz und Darjeeling im Finale. Die Tannine sind jetzt rund und gsund. Der Wein war so fett, das er fast nicht Platz hatte im Glas. trinken (2012 - 2025)
92 Wine Spectator
Beautiful aromas of blackberry, coffee and cherry follow through to a full-bodied palate, with soft, round tannins and a long, rich finish. Supersilky. Best after 2007. 480 cases made. JS
Produttore
Château Bellevue Mondotte
Château Bellevue Mondotte è il piccolo gioiello di questa denominazione, di proprietà del geniale visionario Gérard Perse di Bordeaux, del celebre Château Pavie, Grand Cru Classé. L’appezzamento di due ettari e mezzo con viti di quasi 50 anni si trova su alcuni dei migliori terreni calcarei di Saint-Émilion ed è piantato in prevalenza con Merlot e, in proporzioni minori, con Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc. Dal 2001, Perse ha apportato diversi cambiamenti nella tenuta: le cantine sono state rinnovate e i processi di vinificazione sono stati resi più puri. Con rendimenti più bassi e dopo la vendemmia verde, i vini vengono fermentati in vasche di rovere e sottoposti a fermentazione malolattica in botte, prima di essere affinati sui lieviti e imbottigliati assolutamente senza filtrazione e senza chiarifica. La mentalità che punta alla qualità di Perse e del consulente enologo, Michel Rolland, è sempre evidente nei vini ricchi e concentrati prodotti dallo Château. Bellevue-Mondotte, il Grand Vin, è un assemblaggio importante e corposo a base di Merlot, che gode del prolungato affinamento in legno nuovo.