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Cheval des Andes 2018 150cl

Mendoza | Argentina
CHF 178.35
Punteggi dei critici
98 Da Robert Parker
98 Da James Suckling
96 Da Vinous
92 Da Wine Spectator
The 2018 Cheval des Andes is a blend of 70% Malbec and 30% Cabernet Sauvignon fermented in small lots in 3,000- to 8,000-liter tanks and matured 40% in 225-liter oak barrels, 40% in 400-liter oak barrels and the remaining 20% in 2,500-liter oak vats for 13 months. Ninety percent of the oak used was French and the rest a blend of Austrian, Slovenian and German oak, 50% of it new. 2018 has been one of the best vintages in recent times in Mendoza, and the wine shows it. It's a cooler vintage, and the wine has improved in freshness and elegance without losing any clout. It's 14.5% alcohol and has a pH of 3.73. This is young, juicy, elegant and balanced and still has some herbal and toasted notes; it's medium to full-bodied, with the creamy and luxurious texture of the modern Bordeaux, ultra fine tannins and a long, dry and precise finish. It's still undeveloped and seems to have all the components and the balance between them for a long and positive development in bottle. With wines like this, I sometimes wish I had a time machine so I could see them in 20 years from now... I think this is the finest Cheval des Andes I've ever tasted. 100,000 bottles produced. It was bottled in January 2020.
Produttore
Cheval des Andes
Cheval des Andes è un'imponente tenuta, sintesi del vecchio mondo di Saint-Émilion, situata lungo i terroir d'altura dell'Argentina. Rappresenta anche la prima e unica partnership della tenuta Premier Grand Cru Château Cheval Blanc. Il responsabile, il defunto Pierre Lurton, si avvicinò a Terrazas de los Andes nel 1999, proponendo un progetto di vini di alta gamma. Tra le colline della cordigliera delle Ande, il vigneto di 50 ettari è impiantato con cinque varietà di uva: Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot e Petit Verdot. Su una delle più grandi proprietà argentine della regione, Luján de Cuyo, le uve vengono raccolte a mano e fermentate in botti di rovere per 18 mesi prima dell'assemblaggio. Con pratiche di savoir-faire locale nel vigneto e tramite meticolosi metodi di vinificazione francesi, il vino risultante è il meglio dei due mondi. Riconosciuto come "Grand Cru del Nuovo Mondo", Cheval des Andes, secondo Lurton stesso, è un "vino esotico con un tocco bordolese".