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Cheval des Andes 2017 150cl

Mendoza | Argentina
CHF 227.00
Punteggi dei critici
95 Vinous
The seventeenth vintage of Cheval des Andes, a wine that has undergone a model transformation. I recently tried the 2007, and it’s fascinating to trace the different stages of its evolution, all of which say something about the contemporary history of Argentine wine. To sum up, it started out with a French love of concentration and ripeness and ended up with an equally French love of equilibrium and local terroir. The 2017 is a new beginning in itself. A blend of Malbec with 38% Cabernet Sauvignon, it presents a bold nose of fresh fruit such as sweet and sour cherry with fleshy aromas and a touch of white pepper over a bold, woody backdrop. A fluid wine, slightly taut on the palate with medium structure, a delicate feel and active tannins well integrated into the terse texture, overall it is nuanced and full of flavor. Possesses a balance that respects the concentration of the vintage without ever letting it get out of hand. An Argentine wine made with more than a nod to French expertise.
93 Wine Spectator
Elegant and well-structured, with intense coffee bean notes to the dried red currant and dark plum flavors. Minerally in the midpalate, with a long finish that features medium-grained tannins and is rich with savory spice and dried green herbal notes. Malbec and Cabernet Sauvignon. Drink now through 2027. 5,400 cases made, 2,250 cases imported. — KM
Produttore
Cheval des Andes
Cheval des Andes è un'imponente tenuta, sintesi del vecchio mondo di Saint-Émilion, situata lungo i terroir d'altura dell'Argentina. Rappresenta anche la prima e unica partnership della tenuta Premier Grand Cru Château Cheval Blanc. Il responsabile, il defunto Pierre Lurton, si avvicinò a Terrazas de los Andes nel 1999, proponendo un progetto di vini di alta gamma. Tra le colline della cordigliera delle Ande, il vigneto di 50 ettari è impiantato con cinque varietà di uva: Malbec, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot e Petit Verdot. Su una delle più grandi proprietà argentine della regione, Luján de Cuyo, le uve vengono raccolte a mano e fermentate in botti di rovere per 18 mesi prima dell'assemblaggio. Con pratiche di savoir-faire locale nel vigneto e tramite meticolosi metodi di vinificazione francesi, il vino risultante è il meglio dei due mondi. Riconosciuto come "Grand Cru del Nuovo Mondo", Cheval des Andes, secondo Lurton stesso, è un "vino esotico con un tocco bordolese".