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Margaux (Ex-Château) 1990 150cl

1er Grand Cru Classé | Margaux | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
20 Rene Gabriel
Vielleicht war das nicht der grösste Margaux dieses Tastings, aber sicherlich der Beliebteste. Bevor ich den Stil des Glases berührte drangen schon entzückende «Ohs» und «Ahs» an mein Ohr. Die Nase berauschend und ausufernd, enorm gefächertes, versprühendes Süssweinpaket, von Kokos, Caramel über Sandelholz und Rosinen. Im Gaumen rahmig, weich und mit superber, aber auch schier fragiler Balance. Seit Jahren fasziniert er auf diesem Niveau als unvergleichliche, genialste «Chambertin-Margaux-Variante». 20/20 austrinken
100 Robert Parker
The 1990 Chateau Margaux has turned into a sensational wine that eclipses both the 1988 and 1989...and then some. It has a gorgeous, ethereal bouquet with sumptuous red berry fruit, leather, camphor and licorice—it is the kind of nose in which you just immerse yourself. Is there a hint of brettanomyces here? If there is, I don't really care. The palate is soft and sensual with incredible depth. Fleshy and corpulent for Chateau Margaux, and yet surfeit with breeding and finesse, there are layers or red fruit, kirsch, sage and fig, later tobacco and cloves. I feel that this 1990 Château Margaux is at its peak and yet the harmony, the sheer swagger of this wine just wins you over. Magnificent. Tasted May 2016.<br/>
98 Wine Spectator
Full-bodied, yet racy and refined, with blackberry and licorice character. Long. It keeps getting better and better. Hard not to drink now. In fact, I would, but it will age well for decades. '89/'90 Bordeaux non-blind horizontal. Drink now. JS
Produttore
Château Margaux

Indiscutibilmente la proprietà più sbalorditiva tra gli Châteaux del Médoc, la grande facciata e il teatrale viale alberato la dicono lunga sulla straordinaria reputazione di Château Margaux. Costruito all'inizio del XIX secolo, lo Château continua a svettare e rappresenta secoli di viticoltura. Di origine greca, André Mentzelopoulos acquistò la tenuta nel 1949 e, sin dagli anni Ottanta, la figlia Corinne Mentzelopoulos ne ha seguito le tradizioni ben radicate. Nel 1983, il carismatico e purtroppo ormai defunto Paul Pontallier entrò a far parte della squadra, diventando direttore tecnico a soli 27 anni. Il tradizionale Château, guidato da questa squadra giovane ma di talento, è cresciuto diventando uno dei migliori di Bodeaux. La tenuta di 262 ettari produce il Grand Vin di punta a base di Cabernet Sauvignon, il Château Margaux, oltre a un secondo vino notevole, il Pavillon Rouge du Château Margaux, e a un Sauvignon Blanc in purezza, unico in Margaux, il Pavillon Blanc du Château Margaux.