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Bellevue-Mondotte 2009 75cl

Grand Cru | St. Emilion | Bordeaux | Francia
Esaurito
Punteggi dei critici
100 Da Robert Parker
97 Da James Suckling
95 Da Wine Spectator
18 Da Rene Gabriel
The inky/blue/purple-colored 2009 Bellevue Mondotte offers aromas of creme de cassis, mulberries, licorice, white flowers, forest floor and candied cherries. Extremely thick, rich and full-bodied, it is nearly overwhelming in its textural richness, colossal concentration and mind-blowing finish that lasts nearly a minute. Undeniably massive and over-sized, but perfectly balanced, it is made for those looking for something to put away for 30-50+ years. One has to admire a proprietor who is making a wine for the history books, not for near-term gratification. This is a tiny jewel in the empire of entrepreneur and quality conscious Bordeaux visionary, Gerard Perse. It is a 5-acre parcel of nearly 50-year old vines planted on pure limestone at an elevation above that of his neighboring property, Pavie-Decesse, not far from Pavie-Macquin. Bellevue Mondotte is generally a blend of approximately 90% Merlot and 10% Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon. Since Perse got control of this estate and renovated the cellars, he has been draconian in reducing yields, which were a mere 22 hectoliters per hectare in 2009. The fruit was picked very ripe and the wine was fermented in oak tanks with malolactic in barrel, aged on its lees (a la Burgundy), and bottled unfined and unfiltered. At all the Perse properties the wine stays in oak about six months longer than at other Bordeaux estates
Produttore
Château Bellevue Mondotte
Château Bellevue Mondotte è il piccolo gioiello di questa denominazione, di proprietà del geniale visionario Gérard Perse di Bordeaux, del celebre Château Pavie, Grand Cru Classé. L’appezzamento di due ettari e mezzo con viti di quasi 50 anni si trova su alcuni dei migliori terreni calcarei di Saint-Émilion ed è piantato in prevalenza con Merlot e, in proporzioni minori, con Cabernet Sauvignon e Cabernet Franc. Dal 2001, Perse ha apportato diversi cambiamenti nella tenuta: le cantine sono state rinnovate e i processi di vinificazione sono stati resi più puri. Con rendimenti più bassi e dopo la vendemmia verde, i vini vengono fermentati in vasche di rovere e sottoposti a fermentazione malolattica in botte, prima di essere affinati sui lieviti e imbottigliati assolutamente senza filtrazione e senza chiarifica. La mentalità che punta alla qualità di Perse e del consulente enologo, Michel Rolland, è sempre evidente nei vini ricchi e concentrati prodotti dallo Château. Bellevue-Mondotte, il Grand Vin, è un assemblaggio importante e corposo a base di Merlot, che gode del prolungato affinamento in legno nuovo.