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Champagne Brut Substance Blanc de Blancs NV 75cl

AOC Grand Cru | Côte des Blancs | Champagne | Francia
Esaurito

Altre annate

NV
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
Selosse’s NV Extra Brut Substance Disg. 04/2013 represents the current state of a solera begun in 1986 and based on the same two sites that inform his basic vintage bottling. (This cuvee is routinely disgorged in the last quarter of each year, but due to the theft of stocks when his cellar was broken into early this year, Selosse interpolated an additional small disgorgement.) “‘Substance’ expresses the blood line,” he explains “whereas ‘Millesime’ expresses individual personality.” There is a sweet as well as toasty sense of nut concentrates; an aura of autumn foliage; decadent lees character; as well as hints of beeswax, toasted buckwheat, peach kernel, smoky black tea, and of course flor. Yet amid all of those arguably oxidative or biologically evolved elements are succulent juiciness of white peach and fresh albeit bittersweet floral perfumes. That the base wines here are exposed to 70% new barrique is not in any way obvious, and what subtle suggestions of lanolin, spice or resin are present merely add new layers to this profoundly multifarious experience. Nor have controlled oxidation or new wood in any way deprived this cuvee of traits that cry out for mineral descriptors. I am forced to refer to “chalk,” “salt,” and “alkali” for lack of better choices, and to point to a maritime sense of depth that helps lead to mouthwatering as well as profoundly layered finishing savor. Insofar as one could both afford it and were lucky enough to locate bottles, this is a wine to return to and wonder about over the next several years, as well as, of course, on the basis of renewed disgorgements.
93 Wine Spectator
Bordering on amber, this Champagne is slightly oxidized in aroma and flavor, yet fresh, with roasted nut, leather and woodsy notes. Full-bodied and firm, with a long, citrusy and woodsy aftertaste. Not a typical Champagne, yet complex and intriguing. Drink now through 2020. 250 cases made. –BS
Produttore
Champagne Jacques Selosse
Una delle vere icone della Champagne, la Maison di Champagne Jacques Selosse ha preso d'assalto la regione, superando le tradizioni del passato con la forza delle nuove idee e del lavoro duro. La Maison fu fondata nel 1949 da Jacques Selosse, ma è il figlio Anselme il responsabile del rinnovamento più recente di questo Champagne. Dalla fine degli anni Settanta, Anselme gestisce la tenuta di Avize e, portando avanti la reputazione del padre, è diventato uno dei vinificatori più affascinanti della denominazione. È una persona unica, magnetica, che affronta il vino con un approccio borgognone, che include la bassa resa dei vigneti e la viticoltura biologica per ottenere i frutti più puri e più intensi. I suoi processi radicali di vinificazione utilizzano botti di rovere nuove e usate per fermentare ogni vino di base separatamente. Coltivati su 35 lotti diversi, i suoi 7,5 ettari spaziano nella maggior parte della denominazione: appezzamenti a Chardonnay nella Côte des Blancs (Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger) e alcune parcelle sulla Montagna di Reims, dedicate alla coltivazione del Pinot Noir, oltre che ad Aÿ, Ambonnay e Mareuil-sur-Aÿ. Questo produttore piuttosto piccolo crea alcuni tra gli Champagne più interessanti e originali di Francia.