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Bianco del Ticino 2020 75cl

DOC | Ticino | Svizzera
CHF 168.65
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2020 Besazio Bianco del Ticino is the 25th vintage of this Chardonnay whose one-hectare plot is located directly in front of the château and was planted in 1989 on calcareous and sandy soil. This south-facing cru delivers about 2,500 wines per vintage. Aged in French barriques for 10 months and another 18 months in the bottle before release, the 2020 displays a radiant citrus color and opens with elegant, intense and indeed calcareous-scented fruit on the deep and complex nose with perfectly integrated oak or noisette aromas highlighting the ripe pear, peach and mango aromas that are spiced with fresh lemon notes. Lush and densely textured on the palate, with perfectly ripe and juicy fruit structured by fine tannin from the small oak barrels, this is a full-bodied, rich and very elegant white with ripe and refined acidity and a long, intense and juicy finish. Fine tannins intermingle with a saline/mineral complexity and the concentrated fruit on the impressive aftertaste. This is a classic reminiscent of the finest Pessac-Léognan whites rather than Burgundies. 14% stated alcohol. Natural cork. Tasted in Zurich, February 2023.
Produttore
Castello Luigi
L'ambizioso Luigi Zanini fu uno dei grandi leader che hanno contribuito alla rinascita del Merlot del Ticino negli anni '80. Riconoscendo il potenziale della regione per i vini pregiati, il nativo svizzero tedesco fondò Vinattieri Ticinesi nel 1985, mentre Castello Luigi fu fondato pochi anni più tardi, nel 1988. Luigi Zanini fu tra i primi in Ticino a utilizzare l'invecchiamento in botti di rovere per il suo Merlot. I metodi di vendemmia e vinificazione sono seguiti minuziosamente, prestando la massima attenzione per raccogliere solo le uve perfettamente mature. Oggi i suoi vini possono competere con quelli di alcuni dei principali produttori mondiali e, nelle annate migliori, certi possono addirittura superare i migliori Bordeaux. Dal 1997 i vini di Vinattieri Ticinesi e Castello Luigi sono prodotti nella nuova tenuta di famiglia, situata a Ligornetto, sul confine svizzero-italiano. Le attrezzature all'avanguardia seguono le specifiche gravitazionali che preservano la qualità delle uve.