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Barbera d'Asti Ai Suma 2009 75cl

DOCG | Barbera d'Asti | Piemonte | Italia
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Robert Parker
The 2009 Barbera d’Asti Ai Suma is wonderfully perfumed, fresh and seductive. Roses, violets, plums, dark cherries and minerals are some of the aromas and flavors that flow from this textured, classy Barbera. The wine’s signature ripeness is there, but better balanced than in any young vintage I can remember tasting. This is a jewel of a wine from Braida. Anticipated maturity: 2012-2019. It’s been a long time since I have been this excited about new releases from Braida. The 2009 Barberas are truly stellar. They are less bombastic than some of the wines of the recent past, and more built on minerality and length. Let’s hope that is a sign of even greater things to come.
92 Wine Spectator
Though inky, this is silky and fresh, with black cherry, plum, floral and bitter almond notes. Concentrated and long, this needs time to soften a little and integrate more fully. Modern style. Best from 2013 through 2020. 800 cases made. –BS
Produttore
Braida
Sicuramente il nome Giacomo Bologna è diventato sinonimo di Barbera d'Asti. Fu tra i più grandi innovatori e personalità piemontesi. Ereditò i vigneti, il soprannome "Braida" e la passione per la viticoltura e la vinificazione dal padre, Giuseppe Bologna. Nel 1961 Giacomo creò così Braida a Rocchetta Tanaro. Giacomo è ricordato per il suo spirito determinato e la sua fiducia nel potenziale della Barbera. Fu uno dei primi a utilizzare le botti di rovere francese per vinificare le uve migliori, facendo crescere la qualità complessiva da tradizionale Barbera da tavola a un buon vino. Fu anche uno dei primi produttori piemontesi a esportare i propri vini, presentando i vini italiani al mercato mondiale. Oggi la tenuta è gestita da un'altra generazione di enologi, Raffaella e Giuseppe Bologna. La loro Barbera più importante, Bricco dell'Uccellone, creata nel 1982, fu la prima Super-Barbera e fa parte dei vini italiani insuperabili a livello mondiale.