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Champagne Extra Brut R.D. 2007 75cl

AOC | Vallée de la Marne | Champagne | Francia
CHF 215.10
Punteggi dei critici
97 Robert Parker
Disgorged on July 10, 2020, with three grams per liter dosage, Bollinger's eagerly awaited 2007 Extra-Brut R. D. is beautiful, unwinding in the glass with aromas of crisp orchard fruit, citrus pith and white flowers mingled with hints of honey, orange oil, buttery pastry, English walnuts and delicately spicy bass notes. Full-bodied, vibrant and incisive, it's unusually elegant and structurally fine-boned for what is routinely one of Champagne's more muscular tête de cuvées, with a bright spine of acidity that's cloaked in vibrant, concentrated fruit, complemented by a pearly pinpoint mousse and concluding with an intensely sapid finish. Long and penetrating, this is a tightly coiled R. D. that will reward bottle age. 2021-2037
96 Wine Spectator
Minerally on the nose, with accents of sea breeze and brine, transitions on the palate to a deep and finely-knit range of ripe nectarine and dried white cherry fruit, chopped almond and espresso crema, and hints of tangerine peel, saffron and ground cardamom. Fine and lacy in texture, this is sleek and mouthwatering through to the finish, where the salinity returns, echoing a lasting note. Disgorged July 2020. Drink now through 2032
Produttore
Bollinger
Tra i più grandi nomi della Champagne, la Maison Bollinger ha registrato una crescita costante sin dal 1829. Fondata da Jacques Bollinger e Paul Renaudin, l'azienda ha visto la sua massima espansione nella seconda metà degli anni Novanta, sotto la guida di Madame Lily Bollinger. Oggi questa tenuta leggendaria è gestita dal suo pronipote, Ghislain de Montgolfier. La sua reputazione internazionale è stata trainata dall'impegno a produrre Champagne a prevalenza Pinot Nero sofisticati, ma potenti e complessi. La Special Cuvée non millesimata è un prodotto di classe, uno spumante ricco e corposo. Anche gli eccezionali Grande Année e Grande Année Rosé sono Champagne di riferimento di alto livello. Il notevole Champagne R.D. (récemment dégorgé, ovvero di sboccatura recente) gode di un affinamento sui lieviti che arriva fino a dieci anni. Il gusto cremoso, persino tostato fa di questo vino dall'equilibrio eccezionale un segno distintivo di Bollinger.