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Mauro 2013 75cl

Vino de la Tierra | Castilla y León | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
92 Robert Parker
The floral and cool-climate, balanced and fresh 2013 Mauro is a lot less extracted and oaked than in some vintages in the past; it is a lot more transparent and precise. The wine is round with very good freshness, and lighter than other vintages. The palate is fresh and with great balance and acidity. The classical Mauro consumers that want concentrated and powerful wines might be disappointed, but for those looking for a more drinkable Mauro, you will be delighted with this 2013. It had one less month in barrel compared with previous vintages, as a lighter year asked for a more respectful élevage. 275,000 bottles were produced in 2013. Mauro has 74 hectares of vineyards, all organically farmed, and they are experimenting with some biodynamics. The current wines show more precision and less oak than in the past, and the VS from 2010 and Terreus 2012 are among the best vintages ever for these wines. The big news is that they are building a new winery in Ribera del Duero, Garmón Continental, a family project of 50,000-60,000 bottles in Olivares de Duero, just across the bridge from Quintanilla de Onésimo by the Duero river. All of the vineyards are in the villages of La Aguilera, Moradillo and Baños-Tubilla. They have already fermented 38,000 kilos of grapes in 2014. I am looking forward to tasting these Ribera del Duero wines from the Mauro guys.
Produttore
Bodegas Mauro
Bodegas Mauro si trova appena fuori della denominazione Ribera del Duero, nella storica città di Tudela de Duero. Fondata negli anni '70 da Mariano García, ex viticoltore della famosa tenuta Vega Sicilia, ora la proprietà è composta da due importanti tenute. Con una produzione piuttosto ridotta di circa 280.000 bottiglie l'anno, la tenuta di 74 ettari viene coltivata con metodo biologico per preservare il grande terroir. Mauro produce tre rossi: il generoso Mauro dallo stile diretto, il Mauro VS (Vendimia Seleccionada), che si realizza solo con le uve migliori e gode di un periodo di invecchiamento più lungo, e, infine, la cuvée da singolo vigneto, Terreus, prodotta solo nelle annate migliori. Verso la metà degli anni '90 García decise di aprire un'altra cantina a Toro chiamata Bodegas y Viñedos Maurodos, che oggi è una delle tenute più influenti della regione. Impiantata con Garnacha e Tinta de Toro, questa proprietà di 80 ettari produce due vini: il San Román, un vino strutturato e opulento, i cui tannini e sentori di legno che si formano nella bottiglia danno il meglio dopo cinque o sei anni di invecchiamento, e la seconda etichetta, Prima, che offre a un ottimo prezzo uno stile tipico, corposo e con note di frutti neri.