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NIC 2010 75cl

DO | Ribera del Duero | Castilla y León | Spagna
CHF 64.85
Punteggi dei critici
95 Wine Spectator
A powerful red, thick and dense on the palate, with solid but well-integrated tannins. Fresh acidity keeps this lively, unlocking flavors of plum, currant, licorice, mineral and spice. Delivers an impressive combination of concentration and balance. Drink now through 2030
93 Robert Parker
The 2010 NIC is produced with Tempranillo from three small plots planted in 1920, which fermented and aged for 30 months in 500-liter French oak barrels, including malolactic. It’s initially muted, completely shy, austere, and perhaps a little reduced, with notes of matchbox and a lactic touch, with the reductive notes taking the shape of some garlicky aromas. After a long time it opens up with the fruit black rather than red, and there are balsamic aromas of peat and graphite. The palate is full-bodied, with sophisticated tannins, good acidity and balance, slightly rustic perhaps, but with a clear character from Ribera del Duero. It feels quite marked by the oak even if the barrels used were 500 liters. It needs time. Drink 2015-2020. <br/><br/>
Produttore
Bodegas J.A. Calvo Casajús
Situata ai piedi della Valle di Duero, Bodegas Calvo Casajús si trova nella parte settentrionale della denominazione Ribera del Duero. Fondatore e vignaiolo, e anche fornaio, José Alberto Calvo Casajús ha avuto il privilegio di crescere in una famiglia di viticoltori consolidati e oggi produce alcuni dei migliori vini della regione. La proprietà di 20 ettari è tra i più antichi vigneti della DO. La tenuta fu fondata nel 1993 e José lasciò la cooperativa vinicola locale con la speranza di produrre vini migliori con i suoi frutti di grande qualità. Oggi la cantina è dotata di tecnologie all'avanguardia e produce tre vini profondamente legati alle rive del Duero. Alcuni vini sono Tempranillo in purezza, prodotti con uve raccolte a mano. Il corposo Casajús Antiguos Viñedos e il vellutato Casajús Vendimia Seleccionada ricordano entrambi la struttura dei Bordeaux. Il vino più famoso, il NIC, dedicato ai figli Nicolas e Catalina, è prodotto da un unico vigneto di 1,5 ettari. Questo vino artigianale dalla produzione estremamente limitata segue i metodi di vinificazione più attuali, dando vita a un moderno ma genuino Tempranillo Ribera del Duero.