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Alto Moncayo 2013 75cl

DO | Campo de Borja | Aragona | Spagna
Esaurito
Punteggi dei critici
93 Da Robert Parker
92 Da James Suckling
91 Da Wine Spectator
It was very interesting to compare two vintages of the same bottling, where I could see how the 2013 Alto Moncayo faithfully reflected the cooler and wetter year. This is the winery's flagship wine, pure Garnacha from vines ranging between 40 and 70 years of age, fermented with neutral yeasts in small tanks and aged in brand new barriques (65% French oak, the rest American) for 18 months. Despite the conditions of the year, the bottled wine achieved 16% alcohol, with low pH and good acidity. They finished harvesting later than ever and the grapes achieved very good ripeness, a slow ripening, with very good health and at the same time they managed to keep very good levels of acidity. As I found in the other wines I tasted next to it, the oak felt better integrated and while this is a generously oaked, heady and ripe Garnacha, it has its balance, in an XL way. It should make old bones, and has the stuffing and balance to do so.<br/>
Produttore
Bodegas Alto Moncayo
La migliore espressione di questo terroir è quella di Bodegas Alto Moncayo. Mettendo perfettamente in risalto il pieno potenziale della Garancha, l’uva autoctona, Alto Moncayo è un passo avanti agli altri. Nel cuore del Campo de Borja Denominación de Origen, la tenuta di 92 ettari si trova sulle pendici delle montagne Moncayo. Localizzati nella posizione più elevata di Borja, i terreni di argilla rossa e ardesia sono l’ingrediente fondamentale per le tradizionali viti di Garnacha di Alto Moncayo. Con l'ambizione di diventare un punto di riferimento globale per l'uva locale, Jorge Ordonez e il vinificatore di Barossa, Chris Ringland, hanno creato questo progetto esclusivo nel 2002. Questa joint-venture ha portato alla produzione di tre marchi, ciascuno prodotto con uve Garnacha in purezza: Veratón, Alto Moncayo e Aquilón, vino di prim'ordine. I vini sono esempi ricchi di sapore e molto concentrati della DO. Le note fruttate contrastano l'innegabile mineralità dei vini, rendendo ciascuna delle etichette un vero e unico Alto Moncayo.