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Brunello di Montalcino Riserva 2013 150cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscana | Italia
CHF 1’156.65

Altre annate

2013 2015
Punteggi dei critici
98 Robert Parker
The Biondi-Santi 2013 Brunello di Montalcino Riserva is a stunning wine from all points of view. Seamless integration and elegant complexity are what stand out, and it's worth dedicating a few extra lines to the aromatic depth that is put so beautifully on display as the wine slowly unfolds. The bouquet starts off with wild cherry, earth, wet ash, crème de cassis and pruny chocolate. With extra time, there are hints of dried tobacco leaf, sandalwood and mossy forest floor. These lead to a fine tail of dried herb, bay leaf and a touch of rusty nail. The Riserva comes in numbered bottles, and I opened number 04277. To the palate, the wine is streamlined and silky with smooth tannins and a well-managed 13.5% alcohol content. The oak presence is reduced to a minimum, offering mild hints of spice and the delicate sandalwood or dried fig aroma I described above. Fresh acidity is the glue that gives the wine buoyancy and staying power. At this young stage, this 2013 vintage could be considered a bit shy or slow to start, but this will play out to great advantage in the long term as the wine continues its bottle evolution.
Produttore
Biondi Santi

Simbolo di Montalcino, il nome Biondi Santi rimane uno dei più noti nella denominazione, producendo uno dei migliori Brunello della regione. L'enologo attuale, Jacopo Biondi Santi, segue il percorso dei suoi antenati - Clemente, Jacopo, Ferruccio, Tancredi e Franco - nella tenuta Il Greppo. Dopo l'arrivo della fillossera nella seconda metà dell'Ottocento, la famiglia ha sviluppato un clone specifico, che ora porta il nome BBS11 (Brunello Biondi Santi 11) dal quale viene prodotto l'unico Brunello Biondi Santi - Tenuta Greppo. La rigorosa selezione clonale del Sangiovese, insieme all'approccio alla vinificazione che limita al minimo gli interventi, ha prodotto vini di straordinario successo per oltre 200 anni. Lo studio dei cloni continua a Castello di Montepò, un castello medievale in pietra rimasto della famiglia sin dalla sua fondazione nel 1880.