Close

Testamatta 2020 1500cl

IGT | Toscana | Italia
CHF 2’270.10
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
Bibi Graetz has long been tinkering with his formula for this wine, and this vintage represents a new chapter. The 2020 Testamatta is a blend of Sangiovese from old and new vines, with a priority on cooler growing conditions (and even a few northern exposures). In the wake of climate change, and in the pursuit of elegance, Bibi is changing his approach. He also has a new vineyard property near Fiesole, and the introduction of these grapes (from a breezy, high-elevation site) are what gives Testamatta its beautiful clarity, sharpness and lifted bouquet. The new Fiesole fruit makes up about 30% to 35% of this wine. The results are vibrant, transparent and fresh both in terms of acidity and aromatic intensity. This is a wine in transformation and a wine to watch
95 Robert Parker
Bibi Graetz has long been tinkering with his formula for this wine, and this vintage represents a new chapter. The 2020 Testamatta is a blend of Sangiovese from old and new vines, with a priority on cooler growing conditions (and even a few northern exposures). In the wake of climate change, and in the pursuit of elegance, Bibi is changing his approach. He also has a new vineyard property near Fiesole, and the introduction of these grapes (from a breezy, high-elevation site) are what gives Testamatta its beautiful clarity, sharpness and lifted bouquet. The new Fiesole fruit makes up about 30% to 35% of this wine. The results are vibrant, transparent and fresh both in terms of acidity and aromatic intensity. This is a wine in transformation and a wine to watch
94 James Suckling
Beautiful, fresh aromas of sour cherries, orange peel and lemon bush. Medium-bodied with firm, racy acidity and ultra-fine tannins that add brightness and energy to the wine. This is definitely following the new wave of crunchy, vivid Tuscany sangioveses, which emphasize drinkability and transparency. Lighter than past vintages. Drink now or hold.
94 Vinous
Produttore
Bibi Graetz
Prima di tutto artista e diplomato all’Accademia d’Arte di Firenze, Bibi Graetz ha iniziato a produrre vino sul finire degli anni ‘90 e da allora è diventato uno dei produttori più ispirati di tutta la Toscana. Nato e cresciuto in Italia e senza alcuna preparazione di tipo formale, Graetz produce vini presso la casa di famiglia a Fiesole, un castello chiamato Castello di Vincigliata. Ha deciso fin da subito di concentrarsi sulla produzione di varietà autoctone toscane, soprattutto Sangiovese, ma anche Colorino e Canaiolo, con una piccola quantità di Malvasia Nera e Moscato Nero. Le uve provengono da vecchie viti (che vanno dai 30 ai 60 anni di età) della zona del Chianti Classico, nonché dalla Maremma, dall’Isola del Giglio e da Montalcino. La vinificazione è compiuta in vasche di fermentazione aperte e i vini che ne risultano presentano un colore rosso intenso, scuro come l’inchiostro, dispiegando uno straordinario ventaglio di forza e brillantezza. Il suo vino di punta, il Testamatta, è interamente prodotto da vecchie viti di Sangiovese ed è un rosso potente caratterizzato da note di ciliegia e tabacco. Un’altra caratteristica affascinante dei suoi vini risiede nel fatto che tutte le etichette sono ideate da Graetz stesso, ispirato in ultima analisi dal sole della Toscana. Da artista a winemaker di culto, i vini di Graetz migliorano di annata in annata e sono certamente fra i migliori vini toscani da collezione.