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Ao Yun 2018 75cl

Yunnan | Cina
Esaurito
Punteggi dei critici
95 Robert Parker
Note: In what follows, I offer two tasting notes for the 2018 Ao Yun, the first from tasting the latest vintage release in bottle at the winery in May 2021—before it was released—and the second tasted much closer to sea level in Beijing in December 2021. The consistency in quality across bottles tasted at very different altitudes speaks well for the 2018 Ao Yun's overall quality and future development. The 2018 Ao Yun is a blend of 60% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 10% Merlot, 7% Syrah and 4% Petit Verdot. 2017 was the first vintage where Merlot was included in the blend, and the higher proportion in the 2018 vintage is partly a reflection of vintage conditions but also a sign of Ao Yun’s increased interest in the variety (I saw new Merlot vines being established in an amphitheater-like vineyard in the village of Sinong in May 2021). The 2018 Ao Yun is very deep purple and very much in the emergent "Ao Yun style" showing lifted, perfumed Cabernet-dominated fruit, here with plenty of crushed blackberry, cassis and black cherry with ripe green bell pepper and other pyrazine notes and some toasted new oak with hints of smoke and clove. Full-bodied with that Ao Yun puissance of coating, fine-grained and chewy tannins, robust but well-integrated 14.5% alcohol and some lively acidity, especially in this cooler vintage (note also that, at this altitude, Ao Yun naturally comes in around pH 3.35-3.45). As such, the wine has an affinity with Mendoza Cabernet, at least structurally speaking. This is indeed much more of a "cooler vintage" expression rather than the more "solar" 2015, but do not think this equates to something like a cooler vintage in Bordeaux. There is abundant fruit achieved through rigorous selection and also picking at optimal ripeness aided by plenty of UV light (intense sunshine here). So, the 2018 has some similarity with the 2017 in terms of weather and fruit expression, and on this first tasting, albeit at high altitude at Ao Yun itself, quality is similar to the 2017 and 2015, but actually even better than those two vintages on this first showing. Note also that this is a baby of a wine that will need tasting again in the future. Supremely youthful, it would be worth waiting a year or so before broaching this. The 2018 will undoubtedly repay long-term cellaring. <br/><br/>
Produttore
Ao Yun

Ao Yun, il primo vero vino di lusso della Cina, è prodotto nella zona nord-occidentale della regione meridionale dello Yunnan. Il suo nome significa “nuvola fiera” e Ao Yun cresce lungo le pendici dell’Himalaya. L’avventura ebbe inizio nel 2009 quando Christophe Navarre, CEO di Moët Hennessy, decise di realizzare uno dei suoi sogni: trovare il luogo perfetto per produrre vino rosso in Cina. Dopo anni di attenta esplorazione e con l’aiuto di un enologo australiano, Tony Jordan, riuscì a selezionare quest’area remota non solo per il suo terroir, ma anche per le sue caratteristiche geografiche: zona a un’altitudine di 2.000–2.600 metri, il clima è abbastanza secco e ventilato, ma con buona esposizione. Il lungo periodo di maturazione, insieme a una maggiore luce solare, contribuiscono a creare corpo e tannini molto setosi. Nel 2016, è stata presentata la prima vendemmia di Ao Yun (2013) e attualmente è considerato uno dei migliori vini rossi mai prodotti in Cina. Ao Yun è un vino di un rosso intenso, profondo, che sa di frutta matura con note speziate e ha un sentore di liquirizia. I tannini lo rendono un vino per un buon invecchiamento. È sicuramente uno dei principali vini rossi cinesi e merita di essere assaggiato: ha un sapore unico, che ricorda lo spagnolo Ribera del Duero, ma anche il mitico Cabernet della Napa Valley.