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Ao Yun 2017 75cl

Yunnan | Cina
CHF 286.45
Punteggi dei critici
94 Robert Parker
The 2017 Ao Yun is a blend of 77% Cabernet Sauvignon, 19% Cabernet Franc, 4% Syrah, 3% Petit Verdot and 2% Merlot (this latter used for the first time in Ao Yun). Although a relatively cool and wet growing season, the 2017 vintage benefited from a warm August with less cloud cover, and around 60% of the crop from 314 blocks of 28 hectares worked by 120 families from 4 different villages was deemed of Ao Yun quality. The precision of the viticulture is certainly paying dividends, providing winemaker Maxence Dulou with increasingly healthy, high-quality fruit. The 2017 Ao Yun has a very deep ruby appearance. It is extremely young on the nose and palate, with dark brooding cassis, black cherry and black plum fruit that is both perfumed and gently herbaceous (hints of green bell pepper and blackcurrant leaf). There is marked new oak (clove, toast, smoke) that marries impressively with the ripe core of fruit. On the palate, the wine has robust but refined, coating tannins, well-integrated high alcohol, some lifting acidity and a tremendous core of ripe, powerful fruit that harmonizes well with the savory new oak. This is undeniably long and polished and has that Ao Yun "puissance" that characterizes all vintages to date. 2017 shares with 2015 an impressive integration of ripe Cabernet-dominated fruit with robust structure, but the use of Syrah, Petit Verdot and Merlot has given a greater fruitiness and touch of spice to the 2017. This is certainly a vintage that is very young at present and will easily age for 15 years or more. Best approached from 2021 at the earliest.
Produttore
Ao Yun

Ao Yun, il primo vero vino di lusso della Cina, è prodotto nella zona nord-occidentale della regione meridionale dello Yunnan. Il suo nome significa “nuvola fiera” e Ao Yun cresce lungo le pendici dell’Himalaya. L’avventura ebbe inizio nel 2009 quando Christophe Navarre, CEO di Moët Hennessy, decise di realizzare uno dei suoi sogni: trovare il luogo perfetto per produrre vino rosso in Cina. Dopo anni di attenta esplorazione e con l’aiuto di un enologo australiano, Tony Jordan, riuscì a selezionare quest’area remota non solo per il suo terroir, ma anche per le sue caratteristiche geografiche: zona a un’altitudine di 2.000–2.600 metri, il clima è abbastanza secco e ventilato, ma con buona esposizione. Il lungo periodo di maturazione, insieme a una maggiore luce solare, contribuiscono a creare corpo e tannini molto setosi. Nel 2016, è stata presentata la prima vendemmia di Ao Yun (2013) e attualmente è considerato uno dei migliori vini rossi mai prodotti in Cina. Ao Yun è un vino di un rosso intenso, profondo, che sa di frutta matura con note speziate e ha un sentore di liquirizia. I tannini lo rendono un vino per un buon invecchiamento. È sicuramente uno dei principali vini rossi cinesi e merita di essere assaggiato: ha un sapore unico, che ricorda lo spagnolo Ribera del Duero, ma anche il mitico Cabernet della Napa Valley.