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Punteggi dei critici
97 Robert Parker
The 2007 Solaia saturates the palate with a heady array of super-ripe black cherries, plums, cassis, mocha and sweet French oak. There is an exotic quality to the Solaia I find totally irresistible. Despite its considerable ripeness and opulence, the 2007 Solaia is never heavy, rather it impresses for its extraordinary finesse and balance. Minerals, graphite and crushed rocks frame a long, seductive finish. This is a wonderful Solaia loaded with vintage and vineyard character. The 2007 Solaia is 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese and 5% Cabernet Franc, aged in 100% new oak. Anticipated maturity: 2017-2027.
97 Robert Parker
The 2007 Solaia saturates the palate with a heady array of super-ripe black cherries, plums, cassis, mocha and sweet French oak. There is an exotic quality to the Solaia I find totally irresistible. Despite its considerable ripeness and opulence, the 2007 Solaia is never heavy, rather it impresses for its extraordinary finesse and balance. Minerals, graphite and crushed rocks frame a long, seductive finish. This is a wonderful Solaia loaded with vintage and vineyard character. The 2007 Solaia is 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese and 5% Cabernet Franc, aged in 100% new oak. Anticipated maturity: 2017-2027.
97 James Suckling
This is a subtle and racy wine. Balanced, with vibrant fruit and bright acidity and chocolate and spices. Full and racy. Very long. Austere. Fascinating. Very closed right now. Give it five or six years minimum now. Winemaker Renzo Cotarella says that Solaia is more reserved in character than the Antinori's Guado al Tasso from Bolgheri, which is more flashy. Makes me smile.
94 Wine Spectator
A racy wine that offers so much currant and blackberry character. Full and very silky. Goes on and on. Fascinating. Best after 2012. 6,500 cases made. –JS
94 Wine Spectator
A racy wine that offers so much currant and blackberry character. Full and very silky. Goes on and on. Fascinating. Best after 2012. 6,500 cases made. –JS
Produttore
Antinori - Tenuta Tignanello
Il Tignanello, per molti il Super-Tuscan originale, fu realizzato per la prima volta nel 1971 e da allora è rimasto un assemblaggio di Cabernet Sauvignon e Sangiovese. La tenuta di 350 ettari si trova sulle pittoresche colline tra la Val di Greve e la Val di Pesa, con 147 ettari di vigneti distribuiti nella denominazione Chianti Classico. Dalla metà del 1800 questa tenuta leggendaria, molto più di altre, ha espresso i valori della famiglia Antinori: mostrare il legame tra tradizione e modernità con vini autentici e caratterizzati dalle loro origini. Oggi la figura di spicco dei vini toscani, Piero Antinori, noto per le sue innovazioni e gli esperimenti nel settore, gestisce il gruppo Marchesi Antinori con le sue tre figlie. Tignanello produce due dei vini più influenti mai creati: il simbolo della famiglia, il Solaia, e il primo Super-Tuscan, il Tignanello. Questi due vini emblematici sono caratterizzati dalla qualità della firma di Antinori, sono intensi e complessi ed esprimono chiaramente la presenza di questo terroir unico.