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Barolo Ravera 2015 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 162.15

Tous les millésimes

2015 2018
Évaluations et Scores
96 Robert Parker
Starting off a bit shy and closed at first, the 2015 Barolo Ravera showed noticeably better in the sample that had been opened a few hours prior to my arrival at the winery for my annual visit. This makes perfect sense as Vietti’s wines are intentionally slow at first but are built to endure the long haul. From the Novello township, this vineyard site is recognized for it power, structure and the uniquely broad approach it shows to the palate. There is a larger span of black fruit at its core. The positioning of the Ravera cru means it is open to the elements and the cold air from the Alps, and the wines result in freshness and mineral character as well. Luca Currado describes a salty, anchovy-like aroma that does indeed appear. Otherwise, this wine shows tightly polished and glossy tannins.
95 Vinous
The 2015 Barolo Ravera is once again the head of the class at Vietti. Bright, sculpted and wonderfully nuanced, the Ravera is very pretty. Floral aromatics and the pointed, brilliant fruit that is such a Ravera signature are very much in evidence. Hints of blood orange, mint, crushed rocks and flowers add shades of complexity as the 2015 gradually opens up in the glass. This is one of the finer wines of the year. Don't miss it!
Producteur
Vietti
Même si les origines de la famille Vietti remontent de façon tangible au 19ème siècle, il faudra attendre le 20ème siècle pour que son nom soit associé aux vins. Initiateur des premières cuvées, le patriarche, Mariot Vietti a métamorphosé le domaine familial, en exploitation viticole et entreprise vinicole. Son siège se trouve dans le pittoresque village médiéval de Castiglione Falletto, en plein cœur du célèbre vignoble piémontais des Langhe. De longues années d’engagement se sont vues récompenser puisque le domaine figure aujourd’hui dans le peloton de tête des producteurs du Piémont. Sous l’égide de l’époux de Luciana Vietti, Aldredo Currado, il a été parmi les premiers, au milieu du 20ème siècle, à exporter ses vins vers les Etats-Unis, à vinifier des raisins issus de sélections parcellaires - tels que Brunate, Rocche et Villero – et à remettre une variété oubliée, l’arneis, au goût du jour. Ce dernier a accédé aujourd’hui au rang de cépage blanc le plus illustre de la région du Roero. Le fils d’Alfredo et Luciana, Luca, a rejoint l’équipe en 1990, en se donnant comme mission d’employer des techniques de vinification novatrices et des pratiques culturales rigoureuses et biologiques. Au moment où la quatrième génération reprend le flambeau, le domaine Vietti ne cesse d’étonner amateurs et critiques avec ses vins artisanaux habilement élaborés.