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Brunello di Montalcino 2010 75cl

DOCG | Brunello di Montalcino | Toscane | Italie
Épuisé

Tous les millésimes

2010
Évaluations et Scores
96 Wine Spectator
Effusive aromas of incense, green olive, sweet strawberry and cherry, licorice and leather mark this structured version. The tannins are on the beefy side, but this finishes long, with enough fruit and spice for balance. Best from 2018 through 2032. 5,500 cases made. –BS
93 Robert Parker
The gamy 2010 Brunello di Montalcino does a great job of presenting intensity and elegance all in the same delicious package. That's not easy to do and the excellent 2010 fruit plays a big role in achieving this goal. The wine offers a long succession of aromas that span from ripe fruit, to smoked meat, to grilled herb and soft spice. Delicate tones of licorice, cola and anise seed add life and energy. The list goes on. The wine's mouthfeel is best characterized by softness and structure, a two-fold approach that gives high hopes for the long aging potential of this wine. Valdicava's Brunello will appeal to those who love earthy and leathery notes in their Brunello. <br/><br/>Vincenzo Abbruzzese's Valdicava presents a fantastic tag team of wines representing the 2009 and 2010 vintages respectively. Both wines are delicious although I will note the earthy-gamy note in the base Brunello that prevented me from scoring it higher. My hesitation is that it might become more pronounced with aging. 
Producteur
Valdicava
Sur les premiers contreforts de Montalcino, le domaine de Valdicava s’inscrit dans le haut du panier régional. Il bénéficie d’une situation idyllique et élabore des vins extraordinaires d’une année sur l’autre. Propriété de 10 hectares, elle sert de toile de fond à l’élaboration de vin depuis 1953, année où Bramante Abbruzzese a renoué avec les origines de sa famille, d’anciens métayers sur cette même parcelle. Valdicava fait allusion au nom de la vallée où se situent les meilleurs terroirs du domaine. Ces parcelles, la Madonna del Piano, Montosoli, La Casa et Vigna del Lago, donnent chacune naissance à des Brunello d’exception. L’exploitation est aujourd’hui entre les mains de Vincenzo Abbruzzese, petit-fils du fondateur. Vincenzo a métamorphosé le domaine, moyennant des rénovations considérables à la vigne et dans la cave, le transformant en ténor de Brunello di Montalcino. Caractérisés par leur équilibre extrême entre corpulence et arômes, les vins cristallisent des valeurs traditionnelles tout en impliquant l’utilisation des dernières technologies. Le sangiovese est l’unique cépage cultivé. Assemblé avec la vision clairvoyante et dévouée de Vincenzo, il a permis l’émergence de Brunello di Montalcino hors pair.