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Don PX 2012 75cl

DO | Andalousie | Espagne
Épuisé

Tous les millésimes

2012 2015
Évaluations et Scores
89 Robert Parker
A young, sweet, single-vintage Pedro Ximénez, the 2012 Don PX, was aged in stainless steel vats for two years and was bottled with 450 grams of residual sugar and 17% alcohol. This is extremely dense and sweet, exuberant with aromas of sugar cane, dates and golden raisins and an extremely sweet, dense palate with flavors of raisins and lowish acidity. I prefer these young wines in their initial, more exuberant phase but once they lose their youthful character they will keep in bottle forever given the high alcohol and sugar. Toro Albalá from Montilla-Moriles keeps releasing small lots of very old vintage-dated sweet Pedro Ximénez and this time I also tasted a couple of dry, old, vintage-dated Amontillados of mindboggling quality. Some of the wines reviewed here the last time are also released from new lots, with different lot numbers so the wines might vary slightly as each barrel is different. It looks like the current bottlings were all done at once. With such older wines the vintage date has to be taken with a pinch of salt, as there is little documentation about them and what happened during all these years.
Producteur
Toro Albalá
Antonio Sanchez Prieto a fondé Bodegas Toro Albalá en 1844 sur la commune d’Aguilar de la Frontera. En 1922, José Ma Toro Albalá a restauré l’ancienne centrale électrique d’Aguilar pour en faire un chai de vinification, qui abrite toujours la cave. La région de Montilla Moriles est connue pour sa production de vin de Xérès. Elaborer ce breuvage fantastique nécessite de laisser les raisins sécher au soleil avant de les presser et de les fermenter. Les vins qui résultent de cette concentration incroyable des jus affichent à la fois une douceur prononcée et une formidable fraîcheur. L’illustre cuvée Don P.X. est un Xérès gorgé de saveurs riches et profondes de raisins secs, de figues et de dattes. Elle accompagne à merveille une grande variété de mets, du fromage persillé à la glace vanille : à découvrir sans attendre. La cave ne se limite pas à l’élaboration de vins superbes, son caveau de dégustation propose également une immense bibliothèque qui référence plus de 100 000 livres.