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Lodovico 2018 75cl

IGT | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
97 Robert Parker
The Tenuta di Biserno 2018 Lodovico shows a high degree of focus and sharpness in this vintage that was not always easy given some extra rain showers. This full-bodied Tuscan red is vertical and very intense while maintaining a careful sense of balance and aromatic equilibrium all the while. It shows big, black intensity with lots of fruit thickness and layering. The wine strikes at that proverbial and elusive crossroads between power and elegance. The blend sees mostly Cabernet Franc, with smaller parts Merlot and Petit Verdot. It is fermented in cone-shaped steel vats for up to four weeks. It completes malolactic fermentation in barrel (or 80% of the total does, with the remaining 20% in steel) and ages in barrique (with 80% new oak) for 16 months. Including 750-milliliter bottles and magnums, annual production is from 8,000 to 10,000 bottles.
93 Wine Spectator
Lush and spicy, even if the flavors of plum, blackberry and fruitcake are a bit muddled. Nonetheless, this is a soft, harmonious red, with accents of wild herbs, graphite and loam. Ends with a light grain to the tannins. Cabernet Franc. Not imported into the U.S. Drink now through 2035. 50 cases imported. — BS
Producteur
Tenuta di Biserno
Lodovico Antinori est le génie à l’origine de ces deux domaines, Tenuta di Biserno et Campo di Sasso. Les vins qui en émanent représentent la concrétisation de sa vision et sa capacité à entrevoir le vrai potentiel d’un beau terroir. Volonté et détermination sont les maîtres-mots de cette production de vins hors pair. Lovée parmi les coteaux de Bibbona, la Tenuta di Biserno se trouve en haute Maremme, aux portes du village historique de Bolgheri. D’une superficie proche de 50 hectares, ce domaine a été déniché en 1995 par Lodovico qui cherchait alors à étendre sa propriété déjà renommée d’Ornellaia. En raison de son terroir particulier, plus pentu et plus pierreux que celui d’Ornellaia, Lodovico a décidé que la parcelle constituerait les bases d’un projet à part entière. En s’unissant avec son frère, le Marchese Piero Antinori, et le propriétaire terrien Umberto Mannoni, il a donné naissance au domaine de Bisernoa. Son fleuron, qui porte le nom du domaine, est un assemblage réfléchi de cabernet franc, merlot, cabernet-sauvignon et petit verdot. La propriété propose également un second vin, Il Pino di Biserno, et une « super cuvée » portant le nom de Lodovico lui-même : elle est issue d’une sélection parcellaire, lui conférant son caractère et sa personnalité uniques.