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Biserno 2015 75cl

IGT | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
98 Robert Parker
I tasted this excellent wine from barrel just before bottling. The 2015 Biserno will be released in September, and some 25,000 bottles were made. This edition offers a profoundly exuberant drinking experience that hits the senses with explosive intensity. The quality of the primary fruit is impeccable with Morello cherry, blackberry and dark prune. Savory spice and tobacco frames that fruit with precision and focus. This full-bodied red offers tightly knit texture and firm tannins. The 2015 vintage represents the culmination of a stylistic evolution and years of winemaking experience on behalf of the entire team at Tenuta di Biserno. There is no doubt in my mind that this is best edition of Biserno produced thus far.
93 Wine Spectator
This is polished and nuanced, offering plum, blackberry, leather and Mediterranean scrub flavors, backed by stiff tannins. Features lively acidity, and just as the tannins gain the upper hand, the sweet fruit returns. Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon and Petit Verdot. Best from 2020 through 2033. 2,083 cases made, 500 cases imported. — BS
Producteur
Tenuta di Biserno
Lodovico Antinori est le génie à l’origine de ces deux domaines, Tenuta di Biserno et Campo di Sasso. Les vins qui en émanent représentent la concrétisation de sa vision et sa capacité à entrevoir le vrai potentiel d’un beau terroir. Volonté et détermination sont les maîtres-mots de cette production de vins hors pair. Lovée parmi les coteaux de Bibbona, la Tenuta di Biserno se trouve en haute Maremme, aux portes du village historique de Bolgheri. D’une superficie proche de 50 hectares, ce domaine a été déniché en 1995 par Lodovico qui cherchait alors à étendre sa propriété déjà renommée d’Ornellaia. En raison de son terroir particulier, plus pentu et plus pierreux que celui d’Ornellaia, Lodovico a décidé que la parcelle constituerait les bases d’un projet à part entière. En s’unissant avec son frère, le Marchese Piero Antinori, et le propriétaire terrien Umberto Mannoni, il a donné naissance au domaine de Bisernoa. Son fleuron, qui porte le nom du domaine, est un assemblage réfléchi de cabernet franc, merlot, cabernet-sauvignon et petit verdot. La propriété propose également un second vin, Il Pino di Biserno, et une « super cuvée » portant le nom de Lodovico lui-même : elle est issue d’une sélection parcellaire, lui conférant son caractère et sa personnalité uniques.