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Barolo Vite Talin 2019 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 497.25
Évaluations et Scores
97 Vinous
95 Robert Parker
This is a fascinating expression that puts the emphasis on grape instead of terroir. The 2019 Barolo Vite Talin is made with a special clone of Nebbiolo identified by the Sandrone family and farmed for many years on an experimental basis before this wine came into being. Barolo vineyards le Coste, Drucà and Rivassi are featured. The wine ferments in oak and ages in tonneaux for two years, followed by more time in botti and bottle. The 2019 vintage will be remembered for its extra concentration and richness, and you definitely sense that here thanks to the wine's dark, extracted appearance and its intense aromas of dried blackberry, bacon, campfire, barbecue smoke and baked prune. It's less territory-driven for sure, but the wine is especially rich, concentrated and structured. The tannins are tightly coiled and aggressive. I also notice a hint of a leafy vegetable or celery root. This is a 2,500-bottle release.
95 Wine Spectator
This red reveals the austerity of the vintage, with its linear profile and daunting tannins setting the stage for plum, black cherry, graphite and tar flavors. Dense and with a firm edge, this picks up a hint of chocolate on the finish. Best from 2028 through 2048. 233 cases made.
Producteur
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Aucun producteur-récoltant n’a réussi à instaurer un tel équilibre entre une approche moderne d’un côté et traditionnelle de l’autre, que la cave Luciano Sandrone. Il réussit la prouesse d’élaborer des vins à la fois tendres, souples et accessibles dans leur jeunesse, tout en étant capables de vieillir à merveille. La famille Sandrone a élu domicile aux portes de Castiglione Falletto pour y produire du vin à partir de 1978. A partir de 27 hectares de vignes, dont 75% en propre, elle se consacre à la production de nebbiolo avec pour sources les régions de Barolo et Roero. L’attention des médias à la fin des années 1980 s’est focalisée initialement sur son Barolo Cannubi Boschis. Cuvées confidentielles, les millésimes 1989 et 1990 se sont vu décerner respectivement 97 et 100 points par Robert Parker. Tous les regards se sont alors tournés vers Sandrone, premier Barolo à avoir décroché cette note parfaite. Diplôme d’œnologie en poche, suite à des études universitaires, le frère de Luciano, Luca, a rejoint le domaine en 1992 où il assume le rôle de chef de culture. Les Sandrone restent toujours aussi fidèles à leur vision, chacun de leurs vins étant le reflet non seulement de l’histoire culturelle et des traditions de la région, mais aussi des meilleures technologies contemporaines.