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Barolo Le Vigne 2014 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 102.70
Évaluations et Scores
94 Robert Parker
Luciano Sandrone and his daughter Barbara tell me that the 2014 harvest needs explaining. Many are quick to dismiss it given the difficulties of the growing season that saw abundant rain, hail and bombe d'acqua, or "water bombs," which are a dangerous phenomenon with intense rainfall in a very small radius. But hard work does pay off. The Sandrone family employed 38 people for farming, when the average harvest requires only 22 pairs of vineyard hands. Great care was required to keep the leaves and the clusters healthy. The 2014 Barolo le Vigne is bright and fruit-forward. It is perhaps more accessible in the near term compared to past editions. It delivers dark fruit nuances over a mid-weight and compact mouthfeel.<br/>The big news this year from the Sandrone family is the introduction of a new wine: The Barolo Talin that we will see in markets next year. This spectacular new project is 30 years in the making. The Sandrone family noticed a single vine that caught their attention, thanks to the quality fruit it produced. Following a long certification process with professors at the University of Turin, they finally had conformation that their mystery vine was indeed Nebbiolo. Luciano Sandrone is now celebrating 40 long years of winemaking (1978-2018). Congratulations.
94 Wine Spectator
Fragrant, exuding floral, cherry, raspberry and spice notes, with fruit and spice flavors to match. Elements of tar and underbrush sneak in as the muscular structure asserts itself on the long finish. Elegant overall. Best from 2022 through 2038
Producteur
Sandrone Luciano Azienda Agricola
Aucun producteur-récoltant n’a réussi à instaurer un tel équilibre entre une approche moderne d’un côté et traditionnelle de l’autre, que la cave Luciano Sandrone. Il réussit la prouesse d’élaborer des vins à la fois tendres, souples et accessibles dans leur jeunesse, tout en étant capables de vieillir à merveille. La famille Sandrone a élu domicile aux portes de Castiglione Falletto pour y produire du vin à partir de 1978. A partir de 27 hectares de vignes, dont 75% en propre, elle se consacre à la production de nebbiolo avec pour sources les régions de Barolo et Roero. L’attention des médias à la fin des années 1980 s’est focalisée initialement sur son Barolo Cannubi Boschis. Cuvées confidentielles, les millésimes 1989 et 1990 se sont vu décerner respectivement 97 et 100 points par Robert Parker. Tous les regards se sont alors tournés vers Sandrone, premier Barolo à avoir décroché cette note parfaite. Diplôme d’œnologie en poche, suite à des études universitaires, le frère de Luciano, Luca, a rejoint le domaine en 1992 où il assume le rôle de chef de culture. Les Sandrone restent toujours aussi fidèles à leur vision, chacun de leurs vins étant le reflet non seulement de l’histoire culturelle et des traditions de la région, mais aussi des meilleures technologies contemporaines.