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Barolo Granbussia Riserva 1995 75cl

DOCG | Barolo | Piemonte | Italie
CHF 389.15
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The dense garnet/ruby-colored 1995 Barolo Gran Bussia offers classic scents of rose petals, melted asphalt, kirsch liqueur, and dried herbs. Sweet, full-bodied, and rich, it is a terrific effort for the vintage. The wine possesses ripe tannin as well as a huge finish. Anticipated maturity: now-2020.
93 Wine Spectator
This is so subtle and so fine, with plums, cedar, berry and cinnamon. Full-bodied and very soft, with fine tannins and a coffee, cocoa, berry and cherry aftertaste. This is gorgeous. Hard not to drink it now. Best after 2003. 700 cases made. –JS
93 Robert Parker
The dense garnet/ruby-colored 1995 Barolo Gran Bussia offers classic scents of rose petals, melted asphalt, kirsch liqueur, and dried herbs. Sweet, full-bodied, and rich, it is a terrific effort for the vintage. The wine possesses ripe tannin as well as a huge finish. Anticipated maturity: now-2020.
93 Wine Spectator
This is so subtle and so fine, with plums, cedar, berry and cinnamon. Full-bodied and very soft, with fine tannins and a coffee, cocoa, berry and cherry aftertaste. This is gorgeous. Hard not to drink it now. Best after 2003. 700 cases made. –JS
Producteur
Poderi Aldo Conterno
En 1961, Aldo Conterno a repris le domaine familial Giacomo Conterno avec son frère Giovanni. Quelques années plus tard, ils se sont cependant séparés en raison de différends liés au style de vinification. Si Aldo Conterno s’est inspiré des innovations d’Angelo Gaja de Barbaresco, son frère Giovanni a préféré adhérer à des méthodes traditionnelles plus strictes. Ainsi, en 1969, Aldo Conterno a fondé sa cave éponyme. Son vignoble s’étale sur 25 hectares à Bussia sur la commune de Monforte d’Alba. Les meilleurs terroirs – Cicala, Colonello et Romarisco – entrent dans la composition de ses Barolo intenses, aptes à un vieillissement prolongé. Le domaine est réputé opérer une sélection draconienne au niveau des raisins, dont près de la moitié sont parfois éliminés. Ces dernières années, l’utilisation de cuves de fermentation rotatives et la fermentation thermo-régulée ont été instaurées afin d’élaborer des vins plus accessibles, moins tanniques. En 2012, Aldo est décédé à l’âge de 81 ans mais ses trois fils perpétuent son héritage.