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Montevetrano 2020 150cl

IGT | Colli di Salerno | Italie
CHF 102.70
Évaluations et Scores
97 James Suckling
I love the nose and it makes me think of Campania with its crushed stone, pumice, blackberry, and cracked pepper. Some tar. The palate is full-bodied with polished and fine tannins that are chewy and give structure to this young wine. It lasts a very long time on the palate. Smokey and ashy at the end. Drink after 2025.
95 Wine Spectator
An elegant red, with a ripe, appealing dark core of blackberry compote, black plum reduction, licorice, tea leaf and dried mint flavors. Shows a frame of plush tannins and sleek acidity that's supple and well-meshed, while the finish reveals persistent hints of mineral, tobacco and ground coffee. Lovely. Cabernet Sauvignon, Aglianico and Merlot. Drink now through 2035. 1,000 cases made, 200 cases imported.
94 Vinous
93 Robert Parker
From a very warm and sunny vintage, the Montevetrano 2020 Montevetrano is a robust, smooth and full-bodied expression with concentrated and very ripe fruit. The wine starts with plenty of baked blackberry and plum but then cedes to sweet spice and campfire ash. There is a point of dry tannin on the close. The blend is 50% Cabernet Sauvignon, 30% Aglianico and 20% Merlot on this 20,000-bottle release
Producteur
Montevetrano di Silvia Imparato
Vin vedette de la Campanie, Montevetrano a brusquement fait son apparition en 1995, accédant à un statut de culte quasiment du jour au lendemain. A l’origine, la photographe italienne Silvia Imparato possédait seulement 4 hectares de vignes au sud de Naples et a élaboré une quantité minime de vin en 1991. Forte de ses premiers résultats, elle a embauché l’œnologue Ricardo Cotarella pour l’aider avec le millésime 1992. En 1995, elle a fait parvenir des échantillons des millésimes 1991-1993 à Robert Parker, lequel les a très bien notés avant d’employer le qualificatif célèbre de « Sassicaia du Sud ». Et le vin a connu, de ce fait, un succès fulgurant. Le vignoble s’étend sur un coteau exposé au sud sur des sols graveleux. Le premier millésime comportait 70% de cabernet et 30% d’aglianico, mais dorénavant l’assemblage se partage plutôt entre 60% de cabernet, 30% de merlot et 10% d’aglianico. La production est passée de 1 000 à environ 30 000 bouteilles aujourd’hui. Et la superficie du vignoble de 4 à 6 hectares, A court terme cette superficie pourrait être portée à 11 hectares, un développement qui prendra fin dès que la production atteindra 50 000 bouteilles.