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Montevetrano 2004 150cl

IGT | Colli di Salerno | Italie
CHF 183.75
Évaluations et Scores
95 Robert Parker
The 2004 Montevetrano is a knock-out. Endless layers of richly textured dark fruit flows from the glass as this gorgeous wine gradually reveals the depth of its expression. Tar, smoke, menthol, eucalyptus and earthiness emerge with air, adding further complexity as the wine sits in the glass. Gorgeously long and pure - with a finish that lasts forever- this sumptuous wine is not to be missed. Montevetrano is 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 10% Aglianico. Anticipated maturity: 2009-2024.
95 Wine Spectator
Aromas of cherry, light coffee and rose follow through to a full body, with supersilky tannins and a long, caressing finish. This is classy and wonderfully balanced, with fabulous fruit. Best after 2010. 1,500 cases made. ?JS
95 Robert Parker
The 2004 Montevetrano is a knock-out. Endless layers of richly textured dark fruit flows from the glass as this gorgeous wine gradually reveals the depth of its expression. Tar, smoke, menthol, eucalyptus and earthiness emerge with air, adding further complexity as the wine sits in the glass. Gorgeously long and pure - with a finish that lasts forever- this sumptuous wine is not to be missed. Montevetrano is 70% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot and 10% Aglianico. Anticipated maturity: 2009-2024.
95 Wine Spectator
Aromas of cherry, light coffee and rose follow through to a full body, with supersilky tannins and a long, caressing finish. This is classy and wonderfully balanced, with fabulous fruit. Best after 2010. 1,500 cases made. ?JS
Producteur
Montevetrano di Silvia Imparato
Vin vedette de la Campanie, Montevetrano a brusquement fait son apparition en 1995, accédant à un statut de culte quasiment du jour au lendemain. A l’origine, la photographe italienne Silvia Imparato possédait seulement 4 hectares de vignes au sud de Naples et a élaboré une quantité minime de vin en 1991. Forte de ses premiers résultats, elle a embauché l’œnologue Ricardo Cotarella pour l’aider avec le millésime 1992. En 1995, elle a fait parvenir des échantillons des millésimes 1991-1993 à Robert Parker, lequel les a très bien notés avant d’employer le qualificatif célèbre de « Sassicaia du Sud ». Et le vin a connu, de ce fait, un succès fulgurant. Le vignoble s’étend sur un coteau exposé au sud sur des sols graveleux. Le premier millésime comportait 70% de cabernet et 30% d’aglianico, mais dorénavant l’assemblage se partage plutôt entre 60% de cabernet, 30% de merlot et 10% d’aglianico. La production est passée de 1 000 à environ 30 000 bouteilles aujourd’hui. Et la superficie du vignoble de 4 à 6 hectares, A court terme cette superficie pourrait être portée à 11 hectares, un développement qui prendra fin dès que la production atteindra 50 000 bouteilles.