Close
Rechercher
Filters

Riesling Clos St. Hune 2006 75cl

AOC | Alsace | France
Épuisé

Tous les millésimes

2006 2007
Évaluations et Scores
93 Par Robert Parker
93 Par Wine Spectator
Fresh lime, yellow plum, musk, and intimations of chalk dust in the nose of Trimbach’s 2006 Riesling Clos Ste-Hune usher in a strikingly fresh, firm palate possessed of meat stock and game-like animal undertones. This bottling of barely over 12.5% in alcohol is much more tightly-stitched than the corresponding Frederic Emile, and finishes with penetrating, bright length, combined with overtly crushed stone minerality. No Alsace 2006 of my experience can top this for focus, clarity, or long-term (I would estimate 12-15 years’) aging potential, although the Frederic Emile is in its very different way more striking, as well as more fun to drink now. ”The yeasts were very efficient in 2007,” notes Jean Trimbach, pointing to a collection of wines several of which are below one gram in residual sugar. The grapes and people did good work, too: I cannot recall a collection at this address that was more consistently fine. Only three special bottlings were essayed by Trimbach in 2006, all Riesling, of which the Frederic Emile and Clos Ste. Hune are among the high points of this vintage in Alsace.
Producteur
Maison Trimbach
La Maison Trimbach est positionnée au cœur de l'Alsace, en périphérie de la ville de Ribeauvillé. Tout au long de sa riche histoire dédiée aux vins - ses origines remontent au 17ème siècle - le domaine est resté propriété familiale. De nos jours, elle est dirigée par les représentants des 12e et 13egénérations. Hubert Trimbach se charge de la viticulture, épaulé par son neveu Pierre, tandis que la fille d'Hubert, Anne et son autre neveu, Jean, apportent leurs compétences dans la gestion de l’entreprise. Forte de ses 40 hectares de vignes, répartis sur plus de 50 parcelles et 6 communes (dont Bergheim, Ribeauvillé, Hunawihr et Bergheim), la propriété englobe un terroir riche et varié, site de prédilection pour de nombreux cépages aromatiques. La Maison Trimbach est spécialisée dans les rieslings, qui figurent parmi les références absolues au niveau national. Révélant un fruité élégant, ils font preuve d’un équilibre et d’une délicatesse incomparables. Ses vins sont embouteillés au printemps, mais ils ne quittent le domaine qu'à maturité optimale, leur séjour en cave pouvant durer jusqu' à 7 ans après la mise en bouteille.