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Champagne Brut Cristal 2006 75cl

AOC | Champagne | France
CHF 345.90
Évaluations et Scores
95 Wine Spectator
This elegant version shows beautiful texture and a sense of finesse despite the underlying power of vibrant acidity and smoky minerality. The palate offers a finely layered mesh of blackberry, poached pear, almond pastry, lemon zest and pickled ginger flavors. Drink now through 2028. 20,000 cases imported
93 Robert Parker
Roederer’s 2006 Brut Cristal is striking in its sense of lift and delicacy, serving as one of many instances where those bringing preconceptions of this vintage’s warmth and ripeness of fruit to their experience may be pleasantly surprised. A nose of fresh apple, fennel and cucumber sets up associations with a slaw or salad that are crisply, lusciously and refreshingly redeemed on the palate. A garland of honeysuckle and heliotrope complements subtle suggestions of raw almond and vanilla, while alkaline and iodine notes as well as cooling but pungent green herbal notes add to the soothing yet stimulating finish. This exceptionally poised, refined, and buoyant performance is apt to gain depth with a few years’ bottle age. Owners of vast vineyards (totally some 500 acres) that supply the majority of their fruit, Roederer also presides – by design as well as due to that vastness – over a mind-bending number of micro-vinifications, divided entirely between tanks and foudres, supplemented by a concomitantly deep and diverse range of reserve wines. But for all of the variety that these phenomena entail, scarcely any lots undergo malo-lactic transformation.
Producteur
Louis Roederer
Louis Roederer, l’une des dernières grandes maisons de champagne indépendantes, fut fondée en 1776 et, fait rare dans la région, est restée dans le giron familial pendant plus de deux siècles. La propriété rémoise comporte plus de 215 hectares de vignobles classés grand cru, plantés des trois cépages traditionnels de la Champagne, à savoir le chardonnay, le pinot noir et le pinot meunier. Le domaine utilise un système parcellaire, technique qui garantit la préservation des caractéristiques propres à chaque cru jusqu’au moment de l’assemblage, permettant ainsi une véritable traçabilité. La célèbre cuvée Cristal a été créée en 1876 à la demande du tsar Alexandre II. Elle est devenue aujourd’hui un symbole de statut social mais aussi le champagne le plus savoureux, avec une grande constance. Outre cette cuvée, la plus prestigieuse au monde, la maison élabore un Brut Premier multi-millésime dont la qualité dépasse de loin les autres champagnes millésimés. En collaboration avec Philippe Starck, la famille a lancé en 2006 un Brut Nature. Cette cuvée spéciale est le fruit de pratiques culturales biodynamiques personnalisées qui se conjuguent pour donner naissance au style de champagne maison le plus anticonformiste.