Close
Rechercher
Filters

Paleo Rosso 2006 75cl

IGT | Bolgheri | Toscane | Italie
Épuisé
Évaluations et Scores
93 Robert Parker
The 2006 Paleo Rosso (Cabernet Franc) bursts from the glass with an exciting array of violets, minerals, dark cherries, grilled herbs and French oak. This is a sensual, layered Paleo endowed with tons of elegance and class. The refined finish and silky tannins are those of a first-rate wine. Today the oak is a bit pronounced, but another year or two in bottle should help the wine come together. Anticipated maturity: 2011-2019. Like many estates in Bolgheri, Le Macchiole has some beautiful wines that are coming into the market shortly. I visited the estate at the tail end of the 2006 harvest and already the early buzz in the air was palpable.
92 Wine Spectator
Plum and sweet herb on the nose leads to ripe fruit and loads of new wood on the full-bodied palate. Chewy, turning to tobacco and cedar. Should come together in bottle very nicely. Cabernet Sauvignon. Best after 2012. 1,650 cases –JS
Producteur
Le Macchiole
Au début des années 1980, Le Macchiole, accompagné de plusieurs autres producteurs, a fait bouger les lignes qualitatives des vins italiens. Avant sa mort prématurée, Eugenio Campolmi et son épouse Cinzia Merli se sont lancés dans ce projet révolutionnaire, convertissant leur passion pour le vin en aventure d’une vie. Ensemble, ils ont métamorphosé ce domaine de 18 hectares, le transformant en producteur de Supers Toscans parmi les ténors de Bolgheri, au même rang que ses voisins, Ornellaia et Sassicaia. La contribution exceptionnelle de l’œnologue Luca D’Attoma aidant, les vins se sont hissés parmi les réalisations les plus passionnantes de la Toscane. Macchiole, le vin rouge de domaine, représente les volumes les plus importants, suivis de trois vins de cépage rouges exceptionnels : Paléo Rosso, Messorio et Scrio. Paléo Rosso est un 100% cabernet franc structuré. Messorio est un pur merlot à la richesse avérée, et Scrio est un syrah captivant. Cinzia Merli a repris les rênes du domaine et perpétue l’esprit novateur d’Eugenio avec beaucoup d’enthousiasme.