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Évaluations et Scores
98 Robert Parker
The 1999 Barolo Riserva Monfortino takes things to another level, hard as that may be to believe. It is deeply expressive in its aromatics, with breathtaking nuances of roses, menthol, spices and licorice that emerge from the glass, melding seamlessly onto the palate where complex layers of dark ripe fruit captivate the taster in an endless counterpoint of aromas, flavors and sensations that are hard to fully capture with mere words. Boasting much intensity and a more full-bodied structure than the 1998, with building tannins that define the eternal finish, it is wine to taste now and over the next 6-9 months before it begins to shut down. Sampled from both bottle and magnum, it is a remarkable wine in every way, and is sure to take a place among the great Monfortinos of all time. Those fortunate enough to own Monfortinos from the recent string of vintages dating back to 1995 as well as the equally promising 2000 and 2001 will no doubt enjoy debating the merits of these remarkable wines for years and decades to come. The 1999 Monfortino remains one of the greatest young wines I have ever tasted. Anticipated maturity: 2014-2039.
Producteur
Giacomo Conterno
Giacomo Conterno est sans aucun doute l’un des plus grands producteurs de Barolo. Bien que ses racines viticoles remontent au 18ème siècle, la famille ne s’est lancée dans l’élaboration de Barolo qu’en 1908, alors qu’elle dirigeait une taverne à San Giuseppe, près de Monforte d’Alba. Dans les années 1920, elle aurait figuré parmi les premiers producteurs à mettre du Barolo en bouteille alors que celui-ci était commercialisé en barriques et en dames-jeannes. Dans les années 1930, la cave a initié la production de Barolo Monfortino, dont la capacité de vieillissement était extrêmement longue. La cave a ensuite élaboré en 1954 un Barolo et un Barolo Riserva, avant la reprise de l’entreprise familiale en 1961 par les deux fils Giovanni et Aldo. A défaut de partager la philosophie purement traditionaliste de la maison, ce dernier a créé son propre domaine en 1969 (Poderi Aldo Conterno). Le rachat des vignes de Cascina Francia en 1974 a marqué la fin de l’achat de raisins, et conduit au lancement en 1980 du premier millésime issu de raisins cultivés par la maison, sous l’étiquette Barolo Cascina Francia. Les bouteilles portant le nom de Giacomo Conterno incarnent l’expression ultime du Barolo dans toute sa pureté. Ce sont des vins riches, puissants, structurés, dotés d’un important potentiel de vieillissement.